Грийнпийс „прати” Amazon в каменната ера

Активист от Грийнпийс оприличи Amazon на „машина от каменната ера”

Активист от Грийнпийс оприличи Amazon на „машина от каменната ера”

Облачният доставчик Amazon влезе в словесна война с еко-организацията Грийнпийс. Причината е в предполагаемата липса на енергийно-ефективни центрове за данни за захранване на клауд услугите на Amazon.

През последните седмици съперници на Amazon като Apple и Microsoft бяха възхвалени от Грийнпийс заради плановете им да използват възобновяеми енергийни източници, например слънчева и вятърна енергия, за захранване на своите центрове за данни. В същото време еко-организацията разкритикува Amazon за неизпълнение на задължението да последва примера на конкурентите.

При най-новата атака старшият активист на Грийнпийс Дейвид Померанц използва пускането на телефона Fire, за да разкритикува Amazon. Той нарече компанията „машина от каменната ера” по отношение на това как се захранват нейните облачни услуги.

„Облачното съхранение на снимки и други данни за смартфони не трябва да вреди на околната среда. Apple, например, в рязък контраст с Amazon, захранва своя iCloud със 100 процента възобновяема енергия”, каза той.

„Ако Amazon иска да предложи на клиентите един модерен телефон, може да започне от захранването на дейността си със съвременни, възобновяеми форми на електричество, като вятърната и слънчевата енергия, каквито в момента използват неговите конкуренти”, съветва Померанц.

Amazon отвърна на удара, като каза пред британската медия V3, че информацията на Грийнпийс е „неточна и подвеждаща” и пренебрегва фактите, които Amazon вече е предоставила, пише GreenTech.bg.

„Amazon Web Services (AWS) е била и продължава да бъде ангажирана с усилена работа самостоятелно, както и в сътрудничество с нашите доставчици на енергия по целия свят, за да предложи облачни услуги по екологосъобразен начин. AWS поддържа ефективни и високо утилизирани центрове за данни в 10 различни региона в световен мащаб, два от които използват 100 процента енергия без въглеродни емисии”, заявиха от доставчика.

Коментари по темата: „Грийнпийс „прати” Amazon в каменната ера”

добавете коментар...

  1. :)

    Ех, виждам, че добре сте захранили 🙂

    За слънчевите панели сте споменали, та няма какво да допълня.

    За вятърните ще добавя, че този инфразвук и вибрации може и да не влияят много на птиците и хората, когато са в полето, но директно и постоянно разрушава почвата и убива микроорганизмите в нея. Така правим от земята пустиня. Процесът е изключително бавен, но сигурен и трудно обратим.

    Никак не е случайно, че всички ветрогенератори в САЩ са в пустините. Не е само заради вятъра там, в САЩ има много по-проветриви места.

  2. Мобилчо

    Вятърни електроцентрали не само нарушават въздушните потоци и убиват птици. Тези генератори създават инфразвук който убива животни и хора. Това е тих и невидим убиец човек не може да го чува, а само да го чувства – инфразвука разрушава здравето и убива.

  3. Мобилчо

    Точно така нека да кажат колко са вредни така наречените екологични възобновяеми източници на енергия. Вятърни електроцентрали, соларни панели с ниска ефективност и токсични материали, вредните химикали за акумулаторите вървящи заедно със соларните панели.

  4. Драгомир

    Атомната енергия Е без въглеродна, но опасна. Не че електро-мелниците (убиващи птици) и химикалите и енергията при производството на слънчеви панели не е вредно за околната среда.

Коментар