Русия поиска изходния код от Apple

Русия иска да се увери, че западните правителства не я шпионират чрез продуктите на Apple

Русия иска да се увери, че западните правителства не я шпионират чрез Apple

Русия поиска от Apple да й предаде строго пазения изходен код на софтуера си, за да се увери, че не е шпионирана от западните правителства, вкл. САЩ и Великобритания, които използват всякакви епълски продукти.

Искането, което Русия отправя и към мултинационалната софтуерна компания SAP, идва в резултат на нарастващото напрежение от кризата в Украйна, предаде Ройтерс.

Съединените щати разшириха значително санкциите срещу Русия след инцидента с малайзийския самолет MH17, които засягат водещи руски банки и производители на оръжие.

Русия, от своя страна, заяви, че нейното искане цели да гарантира правата на потребителите за неприкосновеност на техния личен живот и отговаря на интересите на държавната сигурност.

Засега не е известно дали Apple ще откликне на искането на Русия. Известно е обаче, че компанията разчита изключително на патентовани технологии в своите продукти за масова употреба и всичко, което би могло да застраши сигурността им, е срещу интересите й.

Неотдавна Руската Дума одобри закон, съгласно който интернет гигантите като Facebook и Google са задължени да съхраняват потребителските данни в рамките на страната.

Коментари по темата: „Русия поиска изходния код от Apple”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Защо да е обществена тайна наличието на шпионски софтуер в Епъл? Че то това се обсъжда няколко години по вестниците и телевизиите.

  2. :)

    Драгомире, open-source обществото някакъв нов вид обществен враг ли е?

    Аман от “специалисти”!

  3. Anonymous

    Нищо странно няма – срещу руснаците се води информационна война и е напълно резонно, ако някой иска да ползва пазара им, най-напред да се легитимира. M$ вече над десет години предоставят за сертифициране на специализирана руска фирма сорсовете на продуктите си, за да могат изобщо да се продават в Русия.

    За Apple това е значително по-трудно, защото наличието на шпионски софтуер в продуктите им е обществена тайна.

  4. Драгомир

    Това искане определено си е странно, отвсякъде както да го погледнем. То излиза, че всеки софтуер (на всякакъв производител) без изключение трябва да му отвориш кода, за да видят контролните органи, че няма шпионски код вътре. Направо мечтата на open-source обществото.

    Относно Microsoft – там всичко си беше в реда нещата. С държавните институции ще си правят какво държавата си реши – естествено че имат право.

  5. Путев

    Интересна кой първи се заигра с Русия? Определено не бяха русите пияндури, а западняците. Каквото повикало такова се обадило.

  6. :)

    Под вола теле търсят, само и само да не се почувстват прецакани. Първо с Майкрософт се заиграха, сега и Епъл са им криви. Путиновци 🙂

  7. Хе

    Аха, да. Търсят си повод да забранят или ограничат продуктите на Епъл в Русия.

  8. :)

    хехехе, забавни са братушките.

Коментар