Рекорд от 43 Tbps по оптичен кабел

Пропускателна способност от 43 Tbps означава предаване на 5,5 терабайта данни всяка секунда

Пропускателна способност от 43 Tbps означава предаване на 5,5 терабайта данни всяка секунда

Учени съобщиха за нов световен рекорд в скоростта на предаване на данни по оптичен кабел. Изследователите от Датския технически университет са постигнали скорост от 43 терабита в секунда (Tbps) по един-единствен оптичен кабел.

Предишният рекорд от 26 Tbps принадлежеше на Технологичния институт в Карлсруе, Германия, и бе постигнат през 2011 г. Сега този резултат бе подобрен от датчаните 1,7 пъти, съобщи Slashgear.com.

Пропускателна способност от 43 терабайта в секунда означава предаване на 5,5 терабайта (TB) данни за всяка една секунда. Съдържанието на твърд диск с капацитет 1 терабайт, например, може да се прехвърли за една пета от секундата, а файл с размер 1 гигабайт (GB) – само за 0,2 милисекунди.

В момента най-бързата комерсиална мрежа за предаване на данни по един оптичен кабел обезпечава скорост до 100 гигабита в секунда (Gbps). Институтът IEEE разглежда възможността за внедряване на Ethernet стандарти от следващо поколение със скорости от 400 Gbps и 1 Tbps.

Очаква се 400 Gbps Ethernet да бъде ратифициран не по-рано от 2017 г. Вариантът със скорост 1 Tbps вероятно няма да се наложи скоро, поради скъпото оборудване.

Коментари по темата: „Рекорд от 43 Tbps по оптичен кабел”

добавете коментар...

  1. User

    Драгомире, не всичко е HD и това ограничено и примитивно 3D което е сега. Ще има нови формати, виртуална реалност, сензори, IoT или Интернет на нещата, нови мултимедийни технологии с хиляди пъти по-големи изисквания за памет и скорост.

    Има и други хора които също виждат Интернет мрежите изостават в развитието си и скоростите са много ниски дори и за Европа. Това забавяне пречи за всичко – ще се бавим с десетилетия и векове.

    Проблем са телефонните компании динозаври, които пречат и спъват развитието на Интернет.

  2. Драгомир

    Мобилчо увеличението на капацитета на дисковете, както и качеството на картинките е нещо, което е под въпрос. Подобрение в параметрите има, докато има търсене. Ето например HD технологията хората едвам я преглътват, защото не е толкова необходима. Ето и как Win XP се оказа достатъчен на много потребители и смисъл към нова операционна система – много е малък.

    Най-вероятно следващата стъпка ще е нещата да се правят стерео (което дава принципно нови възможности). Но тава е изключително сложна стъпка – не технологически, а психологически. Ако в даден момент се появи стерео изображение, то качеството на картината ще падне внезапно (3D информацията за кадъра е в порядък по-голяма и тогава не HD, 800 на 600 резолюция ще се счита голяма). Ако това се преодолее, след това вече ще има пазар за постепенното подобряване на технологията.

  3. Мобилчо

    Дано да доживеем когато повечето от нас като отидат по старческите домове да има поне 100 гигабита Интернет пак ще е добре.

  4. Мобилчо

    Както винаги са назад с технологиите. Докато пуснат в реална употреба тези мрежи с такава скорост дисковете и паметите с техните обеми за съхранение ще са скочили от 1 000 до 10 000 пъти тоест ще са не терабайти, а петабайти.

    Дотогава ще има PC-та с по 100, 350, 500 или по 10 000 терабайта. Уеб сайтовете ще са с картинки всяка в ultra HD – по 20 или 30 мегабайта.

  5. :)

    За оптики пишете, пък снимката на медно кабелче с конектор RJ45

Коментар