Стартира проект за отворен процесор lowRISC

Процесорът lowRISC се проектира на базата на архитектура RISC-V и ще поддържа 64-битови инструкции

Новият процесор lowRISC се проектира на базата на архитектура RISC-V, ще поддържа 64-битови инструкции и ще работи под управление на Linux

Нов RISC процесор с напълно отворена платформа ще си пробива път на пазара. Зад инициативата lowRISC стоят един от основателите на известния проект за мини компютър Rapsberry Pi и негови партньори.

Идеята е да бъде създаден достъпен процесор и съпътстваща дънна платка за разработчици. Новата платформа ще бъде напълно отворена от гледна точка на достъпност до техническата информация.

lowRISC се явява некомерсиална организация, която си сътрудничи с университета Кеймбридж във Великобритания и общността на отворения код. Едноименният процесор се проектира на базата на архитектура RISC-V и ще поддържа 64-битови инструкции.

Чипът ще бъде произведен по 40- или 28-нанометрова технология. В първия случай lowRISC ще работи на тактова честота от 500MHz до 1,0GHz, а във втория – от 1,0 до 1,5GHz. Разработчиците на lowRISC признават, че техният процесор не би могъл да конкурира по производителност съвременните чипове на Intel и AMD, но все пак ще предложи достатъчно изчислителна мощ за нормална работа с Linux, съобщи liliputing.com.

Първите тестови образци на lowRISC ще бъдат доставени на разработчици към края на 2015 г. Масовото производство на процесора се очаква да започне след една година, когато ще се появят и първите устройства с него. Предполагаемата цена на един чип lowRISC е 10 долара. Откритата платформа ще позволи на разработчиците да правят промени в нея според своите нужди.

Коментари по темата: „Стартира проект за отворен процесор lowRISC”

добавете коментар...

  1. (c:

    Може би една връзка към RISC-V (http://riscv.org) няма да навреди на статията.

    Не виждам много смисъл lowRISC да се сравняват с Intel и AMD.

    По-голямата част от използвания server-side код натоварва много повече паметта, отколкото изчислителните блокове (memory intensive, not compute intensive). Затова и преди 3-4 години се заговори за ARM servers. С тази цел беше разработена и ARMv8 архитектурата.

    В този ред на мисли, по-разумно е да се прави сравнение с наличните ARM процесори и архитектури, не с Intel и AMD.

  2. Драгомир

    Ето нещо полезно, което не е само приятно за четене.

Коментар