Касперски: Ерата Windows XP е към края си

Около 16% от компютрите в света все още работят под управление на Windows XP, въпреки рисковете за сигурността, които крие пенсионираната от Microsoft операционна система, сочи доклад на компанията за сигурност Лаборатория Касперски.

Под Windows XP вече работят само 16% от компютрите в света (източник: Лаборатория Касперски)

Под Windows XP вече работят само 16% от компютрите в света (източник: Лаборатория Касперски)

Виетнам е страната с най-голям дял на Windows XP – 38,79%, следвана по този показател от Китай с 27,35%, Индия с 26,88% и Алжир с 24,25%. В Европа 13-годишната платформа е най-популярна в Италия и Испания, където е инсталиране съответно на 20,31%и 19,26% от компютрите.

Статистиката на Касперски показва, че делът на Windows XP намалява средно с 10% на година, откакто системата беше спряна от продажба (2010 г.) Ако делът на XP през юни 2011 г. е бил 48,86%, то след една година платформата e имала 35,64%, а след още една, през юни 2013 г., делът й е намалял до 25,42%.

Microsoft прекрати поддръжката на Windows XP през април 2014 г., а данните от юни 2014 г. сочат, че системата се ползва на около 16,3% от компютрите, т.е. ерата Windows XP е към края си. Windows 8.1 не можа да убие напълно XP, но се очаква това да направи Windows 9, която вероятно ще бъде безплатна за потребителите на предишната версия.

Коментари по темата: „Касперски: Ерата Windows XP е към края си”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ако MS не бяха спрели от продажба XP-то, според мен още щеше да е в челните позиции.

  2. Anonymous

    Кашперски да не се занимават с глупави анализи ами да си направят антивирусната да работи на Windows 8.1. Че заради тях не мога да си обновя 8.0 на 8.1. Кампер ки изплюва че нямат още версия за 8.1 и ако обновя до 8.1 антивирусната им няма да работи. А иначе ми прибраха паричките за скапания си софтуер.

  3. :)

    Тези данни са само на Касперски, обаче.

    Съвсем обичайно, в Източна Европа и в Източните държави (Китай, Корея и т.н.) XP и по-старите технологии са по-разпространени. Не Win 9, а по-скоро времето ще намали силно употребата на XP, както става с всичко.

  4. bg

    ас па нема да си смена хр то

  5. Anonymous

    Направих си труда да погледна статистиката на моите сайтове – 24,1% за XP, предимно български посетители.

  6. до Драгомир

    Добър анализ. Да можеха и псевдожурналистите да мислят вместо само да преписват.

  7. Драгомир

    Поредната поръчкова MS статия. Явно яко са я закъсали MS, че искат реклама от страна на Касперски.

    > Статистиката на Касперски показва, че делът на Windows XP намалява средно с 10% на година, откакто системата беше спряна от продажба (2010 г.)
    Не ми се мисли за след 2 години. Тогава според статистиката ще трябва отрицателен процент потребители да ползват Windows XP. Ах тази палава статистика…

    > Windows 8.1 не можа да убие напълно XP, но се очаква това да направи Windows 9,
    А лаборатория Касперски се превърна в агенция тип врачка. Мислех си, че само с антивирусен бизнес се занимават. Забележете, че тук не говорим за икономически анализ, а за гола декларация в която се споменава нещо, което почти никой не е виждал (т. е. Windows 9).

    >Windows 9 която вероятно ще бъде безплатна за потребителите на предишната версия.
    Безплатна за … този, който е на Windows 8. Не за този с Windows XP. Така че тази забележка е напълно неуместна.

Коментар