Хибридни енергийни системи навлизат в комуникациите

Решения за хибридни захранващи системи се използват все по-често за нуждите на телекомуникациите в отдалечени райони

Решения за хибридни захранващи системи се използват все по-често за нуждите на телекомуникациите в отдалечени райони, като заменят дизеловите генератори, сочи доклад на Frost & Sullivan

Развитието на телекомуникациите в отдалечени региони, които нямат достъп до електропреносна мрежа, води до ръст в търсенето на решения за хибридни захранващи системи.

Според изследователската група Frost & Sullivan, крайните потребители в отдалечени райони модернизират или изцяло подменят дизеловите генератори с по-рентабилни и ефективни хибридни енергийни системи.

Това разкрива възможности за производителите на хибридни електроенергийни системи по целия свят, с оглед развитието на потенциални ключови сегменти на растеж като курорти, туристически атракции и жилищни общности, отдалечени от електроразпределителната мрежа, съобщи GreenTech.bg.

Докладът на Frost & Sullivan, озаглавен „Global Hybrid Power Systems Market” сочи, че пазарът възлиза на 358,4 милиона щатски долара през миналата година и се очаква да достигне 552,2 милиона долара през 2018 г., при годишен ръст от средно 9%. Латинска Америка и Африка ще демонстрират най-бърз растеж.

„Индустриалното разпространение в отдалечени области, откъснати от електропреносната мрежа, увеличава енергийните изисквания, което води до инсталиране на много нови хибридни захранващи системи”, се казва в доклада на Frost & Sullivan.

Особено силен фактор е развитието на телекомуникациите. Те имат огромен принос за увеличаването на приходите от хибридните системи. Но липсата на яснота по отношение на субсидиите и другите стимули, предвидени за хибридните енергийни системи, обезсърчава някои крайни потребители, според Frost & Sullivan.

Един от проблемите е, че субсидиите за слънчевите и вятърните електроцентрали обхващат и хибридните захранващи системи, но в момента няма нормативна база, която да описва специфичните технически изисквания за поддържането им.

Коментар