Китай е готов с алтернатива на Windows

Китайските власти форсираха разработката на собствени ИТ продукти след изостряне на отношенията със САЩ

Китайските власти форсираха разработката на собствени ИТ продукти след изостряне на отношенията със САЩ

Китай ще пусне през октомври тази година собствена операционна система, която ще конкурира платформите на Microsoft (Windows), Apple (iOS) и Google (Android), съобщи агенция Xinhua. Първоначално новата ОС ще излезе във версия за настолни компютри, а по-късно се очаква и мобилен вариант.

Реализацията на проекта е съпроводена с няколко проблема, вкл. недостатъчно финансиране и липса на координация между разработчиците, според представител на Китайската инженерна академия. Много разработчици се стремят да наложат своите идеи и не гледат в едно направление, твърди още източникът.

Китай нееднократно прави опити за създаване на собствена операционна система, но всички представени досега версии отстъпваха на западните аналози. Новата платформа ще може да замени настолните ОС в страната за период от една до две години, а за мобилната ОС ще са необходими от три до пет години.

Китайските власти форсираха разработката на собствени ИТ продукти след изостряне на отношенията със САЩ, заради взаимни подозрения в кибершпионаж. По-рано правителството забрани използването на IBM сървъри за нуждите на публичния сектор, както и на Windows 8 и антивирусите на Symantec и Лаборатория Касперски.

Коментари по темата: „Китай е готов с алтернатива на Windows”

добавете коментар...

  1. (c:

    IBM сървъри са забранили? От подразделението, което Lenovo в момента купува?

    Че АНС шпионират като смахнати, правят го. Че в САЩ свободата е мит – мит е.

    Амааа, все едно китайците са различни 😀 Китайската ОС ще конкурира всички само и единствено в Китай. Над 1 милиард са все пак, имат право собственото им правителство да ги следи 😀

  2. Морон

    Да, така е и на най-непоклатимия монопол (Microsoft Windows) един ден си му идва краят.

  3. Anonymous

    И на най-непоклатимия монопол един ден си му идва краят…

    Все така!

  4. fofu

    Е, ако Win-а досега евентуално е шпионирал китайски корпорации и правителство, с тяхната си версия ще има тотален контрол над средного гражданина. Като видят възможностите най-верятно и властите в КНДР ще пуснат компютри и на своите мужици. Ще има доразработена специална икона “Целувам краката на Ким Чен Ир” която ще трябва кликат по два пъти на кръгъл час и един път на половин. Ще имат задължителна вградена камера за преглед на мъжките прически дали са в стил “Вожда”.

Коментар