Стартира „Експериментът” да четеш още от раждането

child-book-ins

Четенето на глас на детето още от раждането помага за изграждането му като активен читател и в по-късна възраст

Четенето традиционно се възприема като част от уменията, които се усвояват в детската градина и училище. Много международни изследвания обаче посочват, че четенето на глас на детето още от раждането повишава възможностите за изграждането му като активен читател и в по-късна възраст.

За да проверят на практика тези твърдения, от 26 август редакторите на сайта за детско четене и литература „Детски книги” стартират рубриката „Експериментът”. С помощта на „бебето на сайта” Даниел, роден през юли 2014, екипът на „Детски книги” ще проследи „на живо” как четенето на книги се отразява на неговото развитие и дали е възможно да бъде преодолян проблемът с намаленото желание за четене при момчетата.

„Повечето родители започват да четат на децата си тогава, когато те вече слушат приказките или им подбират книжки на възраст 1-2 години. Покрай различните кампании за насърчаване на четенето сред децата, с които се занимаваме активно в „Детски книги”, попаднах на много изследвания и инициативи, които насърчават интереса към книгите и четенето от най-ранна детска възраст като средство за изграждане бъдещи читатели. Така, докато очаквах раждането на сина ми, взех решение да не изпускам нито една ценна минута, в която мога да го направя истински читател”, споделя Валентина Стоева, главен редактор на сайта Detskiknigi.com и майка на Даниел.

Чрез дългосрочния експеримент редакторите в „Детски книги” целят още да дават полезни идеи за четива на родителите. Чрез споделянето на реакциите на малкия Даниел, заедно с всички читатели на сайта, Валентина ще търси верния път в изграждането на активния читател още от люлката. Като база за сравнение в рамките на „Експериментът” ще се включат и по-големите деца в екипа, които не са се срещнали с книгите още от раждането, а на малко по-късен етап.

До момента Даниел е прочел заедно със своето семейство 10 книги, сред които „Приключенията на Алиса в страната на чудесата разказани за най-малките читатели от самия автор”, Андерсенови приказки, историите за Петсън и Финдъс. Материали в рубриката ще се публикуват два пъти седмично на сайта „Детски книги”, а „Експериментът” ще може да се следи и във фейсбук на страницата „Аз обичам да чета детски книги” и хаштаг #Експериментът.