Windows 8 вече е втора по популярност в Европа

Докато 23% от потребителите в света все още работят с Windows XP, Европа е сред пионерите в прехода към модерната операционна система Windows 8, сочат нови данни на StatCounter. Windows XP има едва 11,9% дял на Стария континент, докато Windows 8 (6,3%) и Windows 8.1 (10,16%) имат общо 16,46%. Така новата платформа на Microsoft се налага като втора по популярност десктоп система в Европа след Windows 7.

Windows 8 и Windows 8.1 имат общо 16,46% дял при десктоп операционните системи в Европа

Windows 8 и Windows 8.1 имат общо 16,46% дял при десктоп операционните системи в Европа

Несъмнено, статистиката от август е добра новина за Microsoft, но компанията очакваше Windows 8 да изпревари XP по-рано, като се има предвид, че модерната ОС е на пазара от две години. В началото Windows 8 си пробиваше бавно път, а Windows 7 и Windows XP оставаха много силни, въпреки наличието на нова операционна система.

Очакваната през следващата година Windows 9 вероятно ще увеличи сериозно дела на модерната платформа, тъй като освен нови възможности ще предложи и по-достъпно лицензиране за потребителите на Windows. Твърди се дори, че Windows 9 ще бъде безплатна за потребителите на Windows 8.1, докато тези с XP и Windows 7 ще плащат съвсем малко за ъпгрейд.

Коментари по темата: „Windows 8 вече е втора по популярност в Европа”

добавете коментар...

  1. Mozo

    Много си прав, Нико. За съжаление, но…

  2. Нико

    Е като продават нови компютри с предварително инсталирана уж безплатно WIN 8 ще се качват броячите неизбежно е повечето хора не са компютърни спецове, а прости хора искащи да си купят нов по-бърз и лъскав компютър.

    Няма какво да се дразните хората просто си купуват нови машини на които по някаква случайност има инсталиран Windows 8. Има не малко хора които си избират компютрите само по външен вид цвят, дизайн и тегло и често тези хора ако изобщо ги вълнува различават операционните системи единство по deafult картинката на десктопа или по глупавите плочки 8 ;-=)).

  3. Mozo

    Лъжат, това са платени статистики.

  4. андроидчо3

    аз се чудя защо линукс операционите системи държат толкова нисък дял след като вече има абсолютно всякакъв софтвер за тях

  5. Mozo

    Нормално, поне 70% от потребителите на фаянса са накарани силом да използват това недоразумение.

  6. Цветан

    Нормално е процентите на Windows 8(.1) да скочат при положение, че на XP падат. Новината обаче едва ли е положителна за Microsoft, не толкова от гледна точка на забавянето й, колкото на фона на процентите, които държи Windows 7.

Коментар