Стивън Хокинг: Опитите с Хигс бозон застрашават Вселената

Британският физик Стивън Хокинг предупреди научната общност, че по-нататъшните опити с Хигс бозон могат да доведат до вселенска катастрофа. „Божествената частица” е способна да предизвика изчезване на времето и пространството, смята ученият, цитиран от NBC News.

„Хигс бозон има много опасен потенциал: ако влезе в състояние на повишена нестабилност, той може да доведе до разпад на вакуума”, казва Хокинг в предисловието на книгата „Starmus: 50 години от първия полет на човек в космоса”, която ще излезе през октомври.

На сегашния етап на развитие на науката и технологиите обаче подобна опасност не съществува. За да влезе Хигс бозон в нестабилно състояние, способно да разруши равновесието, възникнало при образуване на Вселената, е необходимо огромно количество енергия – около 100 милиарда гигаeлектронволта, според изчисленията на Хокинг. За целта ще е необходим ускорител, който превишава размерите на Земята.

Теорията на Стивън Хокинг се основава на предположението, че съществуват два вида вакуум с различни количества енергия – лъжовен и истински. Нашата Вселена се намира в лъжовния вакуум, смята британският физик. Нестабилното състояние на бозона може да доведе до нарушаване на равновесието и мигновен преход на Вселената в друго физическо състояние.

Хокинг не е единственият учен, който предупреждава за подобна опасност. И други велики умове поддържат теорията, че Хигс бозон може да доведе до край на света – квантовата флуктуация на вакуума създава „балон”, който се разширява в пространството и „изтрива” Вселената.

„Това може да се случи след 10-100 години, така че не бързайте да продавате къщата си и не спирайте да плащате данъци”, заяви физикът Джозеф Ликен на лекция в института, носещ неговото име. От друга страна, балонът вече може да е възникнал и да не знаем за това, тъй като процесът се развива със скоростта на светлината и предупреждение няма да има.

Коментари по темата: „Стивън Хокинг: Опитите с Хигс бозон застрашават Вселената”

добавете коментар...

  1. Уйчо

    От Стивън Хокинг само пръдни се разнасят.

  2. Бай уй

    Проблемите ще започнат със създаването на квантовите компютри. Възможна е индукция на енергия създадена от информационен вирус в околното пространство посредством генериране на адаптивен инфлационен резонанс.
    Енергията на ума било то и изкуствен е по силна от анихилационната енергия.
    E = m * C 2

  3. Драгомир

    Сега едни други учени трябва да направят анализ каква е вероятността развита цивилизация да е създала балона и той вече да ни е погълнал. Ще се окаже, че ние отдавна вече не съществуваме.

    То и Айнщайн първоначално е мислил, че чрез ядрена реакция (от вида правени по негово време) може да бъде взривена Земята, ама май това не е точно така…

    От друга гледна точка както Айнщайн, така и Хокинг са прави. Множеството открити ядреси опити са нанесли непоправими щети на природата (и тепърва човека ще сърба забърканата каша). Може би сега с работата по X бозона може пак да се нанасят някакви скрити вреди, за които да научим след доста време…

  4. any

    Сигурен съм, че учен не би казал това нещо от заглавието. Или е извадено от контекст. Ще ви кажа какво е подвеждащото. Ето единственото, което цитирате от Хокинг.

    „Хигс бозон има много опасен потенциал: ако влезе в състояние на повишена нестабилност, той може да доведе до разпад на вакуума”

    Това е теоритизация.

    Която изобщо не включва заглавието.

    Кой прави опити с божията частица, за да има предупреждение?

    Няма технология постигаща такива нива на енергия – съответно няма опити, които да се провеждат. Хигс бозонът е регистриран наскоро. За да има опити с него трябва да бъде изолиран, което за момента е невъзможно, а всъщност той създава поле и т.н.

    С уважение

  5. Българин

    TED Talks : Why our universe may exist on a knife-edge

  6. Георги

    Статийката си е супер. Все така за на пред.

  7. Думите му

    Hawking warns that if scientists accelerate the Higgs to incredibly high energy levels, the particle could lead to the complete collapse of space and time as we know it.

  8. Ivan Ts

    Страхотна статия! И все пак ще се намери някой критик, който да омаловажи труда на автора.

  9. Editor

    Какво в заглавието е подвеждащо, бихте ли конкретизирали?

  10. Ivan Peichev

    Супер подвеждащо заглавие. С такава журналистика ли искате да ви съпоставят. Като някакъв изпаднал жълт весник сте.

Коментар