Фондация за свободен софтуер бойкотира Apple

Джон Съливан критикува Apple, заради това, че със затворената си система задушава иновациите (снимка: sfs.org)

Джон Съливан критикува Apple, заради това, че със затворената си система задушава иновациите (снимка: sfs.org)

Фондацията за свободен софтуер (FSF) публикува призив към потребителите да стоят настрана от всички продукти на Apple, най-вече поради затворения характер на платформата iOS.

FSF е организация с нестопанска цел, която насърчава възприемането на напълно безплатен софтуер и хардуер. Така например, тя препоръчва на потребителите дистрибуции, които не разполагат с какъвто и да е собственически софтуер, инсталиран по подразбиране или в хранилищата.

Същите препоръки Фондацията за свободен софтуер прави и по отношение на хардуера, в частност за лаптопите.

След обявяване на новите iPhone 6, Apple Pay и Apple Watch фондацията се активира отново. Не за първи път FSF критикува системи, различни от Линукс. Преди това тя насърчаваше потребителите да стоят настрана от Windows, поради затворения й характер.

Изпълнителният директор на FSF Джон Съливан направи сурово изявление относно Apple и една от основните причини е, че компанията от Купертино се възползва от Digital Millennium Copyright Act (DMCA), за да заплашва хората, които се опитват да правят различни неща – например, да инсталират на устройствата си софтуер от т.нар. трети страни.

Джон Съливан е ядосан и на медиите, които, според него, не обръщат внимание на този проблем и не „наказват” Apple. И не на последно място, Apple е критикувана от FSF за това, че със затворената си система задушава иновациите и не позволява на останалите да създават продукти като нейните.

„Не е достатъчно да кажем „Не купувайте техните продукти”. Законите, които Apple и други компании използват, за да наложат своите цифрови ограничения, давайки им субсидирано конкурентно предимство над продукти, които зачитат свободата на потребителя, трябва да се отменят”, настоява Джон Съливан.

Коментари по темата: „Фондация за свободен софтуер бойкотира Apple”

добавете коментар...

  1. (c:

    Интересно защо не бойкотират Android за затворените приложения на Google 😀

    Глупостите на анонимния как да ги коментирам – всеки може да си ремонтира телефона където си пожелае. Само леко губи гаранция, точно както при ВСИЧКИ марки автомобили. И точно както при ВСИЧКИ производители на хардуер – отиваш в нелицензиран сервиз, и си дотам.

    А, може и сами да ремонтирате – Apple имат специални винтчета, но се продават инструменти, няма грижа.

    Също съм силно впечатлен от гениалните умозаключения кой бизнес модел бил обречен. Толкова е обречен моделът на Apple, че горките не могат да насмогнат на доставки. Толкова е изключително, абсолютно обречен, че TSMC от средата на тази година предупреждават клиентите си да планират 2015-та, защото производствените им мощности за Q2 и Q3 2015 са почти изцяло за Apple …

    Всъщност, разликата в подхода е проста:

    Apple започват от удобството и сигурността на платформата и вървят към отваряне.

    Е, липсата на 2-стъпкова автентикация им е голям пропуск в сигурността, факт 😀

    Google тръгват от отворена платформа, и затварят част от софтуера. Сигурността им се ограничава с 2-стъпкова автентикация. А, 99% от мобилния malware е по Android. Интересно, как пробиват през тая двустъпкова защита?

    Та, Google кога ще ограничат софтуера да не може да пребърква всичко на системата и да краде каквото си иска през постоянно работещите background daemons?

  2. fofu

    Този бизнес модел е обречен и не е адекватен на глобализацията и стандартизацията при която могат много и различни фирми да поддържат и развиват дадена технология или продукт.

    Еь как ли фирми като Apple са се развили до тук без титани на мъсълта като p:-) . И как ли вече има над 375 хиляди приложения разработени за Apple.

  3. p:-)

    Точно казано от Anonymous.
    Според мен освен ползите / изгодите за Apple от такъв затворен производствен цикъл на продукт ще е неизбежен пълен провал и крах ако не се променят от Apple.Този бизнес модел е обречен и не е адекватен на глобализацията и стандартизацията при която могат много и различни фирми да поддържат и развиват дадена технология или продукт.

    Независимо колко е лъскав и полиран даден продукт това не е достатъчно нито гаранция за качество. Не ми се коментира хора които оценяват нещата само по външен вид и се влияят дори от един прост default desktop wallpaper. Ползвал съм Mac OS и iPhone лъскави стават за фукане наляво и надясно и като цяло покриват потребностите на обикновен любител аматьор.

    Лично мен с нищо не са ме зомбирали продуктите на Apple както казват веднъж ползвал човек не можал да се откаже от Apple – това са глупости и пропаганда. Все едно да пуснат нов модел автомобил, който може да обслужван само от производителя и от никой друг сервиз. Ползвам основно Linux, а Mac OS и Windows ми трябват за тестове за cross-platform и виртуализация.

  4. Anonymous

    ***** тука става въпрос за момонпол купуваш платформа и само продукту на марката пример за сухари купуваш автомобил и сам решаваш гориво масло антифриз гуми джанти музика тунинг по двигатела избора е богат фирми много ах колко е прекрасен аppel iOS MacOS платени тролове

  5. Anonymous

    Отговорът го дава Сноудън. Проблемът е обществено-политически – ще има ли личността личен живот или всичко ще е в ръцете на ЦРУ, управлявано от когото и да е.

  6. fofu

    Пешо нещо си чул недочул. Никой не може да забрани заоблени правоъгълници.

    Има функционални патенти и дизайн патенти. Дизайн патентите са защита на точно определена форма приложена като чертеж към патента и нищо друго. И този дизайн трябва да е уникален, т.е. да не е бил виждан преди това без значение къде, като патент, във вестници списания, книги, брошури и каквото друго се сетиш.

    Ето малко да се светнаш ако поназнайваш ингелизки.

    “http://www.uspto.gov/web/offices/pac/mpep/s1504.html#d0e153408”

    Ако не те закотви директно до секцията, виж – 1504.02 Novelty [R-11.2013]

  7. Българин

    Аз имам Mac, iPad, iPod и iPhone. Уникално удоволствие е да видиш всички тези продукти интегрирани и работещи заедно. Нямам търпение за iOS8 и новия MacOS, който ще направи всичките ти устройства да комуникират постоянно в реално време.
    Никога не бих се върнал на задръстения Windows, а да не говорим да ползвам любителски операционни системи като различни Linux дистрибуции.

  8. Пешо

    Всички не сте в час! Забравихте или просто не знаете за проблема с патентите и патентните тролове. Всичко се патентова и забранява на другите производители.

    За пример един от идиотизмите беше, че било запазена марка правоъгълната форма със заоблени краища в дизайна на Apple и никой друг производител нямал право да ползва заоблени правоъгълници.

    Всяка иновация се гради и стъпва на нещо което вече е направено. Точно тук е проблема със затвореността и забраните, които спъват иновациите. Защо един художник нарисувал ваза със слънчогледи да забранява на всички други да рисуват по света вази с цветя – колкото и подобни да са те пак ще се различават. Защо трябва да има забрани и ограничения?

  9. Иван Иванов

    Самсунг са типичният пример защо не е прав: “Епъл създават нещо функциониращо и добро, а ние просто го крадем от тях и готово”!
    P.S. Не. че съм очарован от новите 6-тици и часовник, де!

  10. Драгомир

    Че то супермаркет с безплатно пазаруване си има. Беше някъде в Испания. Имаш месечен лимит, естествено. Целта на супермаркета беше рекламно проучване. То и свободния софтуер е толкова безплатен. Ако не му разбираш, то си плашаш не малко за поддръжка.

  11. Михаил

    Този тъпунгер дали си е подарил всичките вещи и имоти безплатно преди да прави тъпи изявления. Или само другите трябва да дават безплатни неща. Представям си го в супермаркета как заявява, че трябва да пазарува безплатно.

  12. windowsNever

    Естествено и такива хора трябва да има. Факт е обаче че който използва известно време  Mac после не иска да се връща на нищо. Просто това е неописуемо удоволстивие – леснота, красота, скорост…. А това за софтуера на трети страни не го разбирам. Ми то повечето от софтуера в AppStore – а си е от трети страни, да не говорим че ако иска всеки може да си напише app, било за OSX или са мобилния си на iOS и да си прави каквото си иска. Защо масовия потребител, който не инженер по космонавтика, му трябва да е отворена една система? Ми че той нито ходи да пипа по кода на операционната система за да променя поведението и, нито пък нещо друго. Ми не му трябва просто. Но пък му трябва система на която може да разчита и интеграция, която никое съчетание не може да постигне, каквото се постига между устройствата на Apple

Коментар