Хай-тек гиганти залагат на смарт домовете

Компаниите предвиждат свят на синхронизирани устройства, в който ще могат да се извършват разнообразни операции от значително разстояние

Компаниите предвиждат свят на синхронизирани устройства, в който ще могат да се извършват разнообразни операции от значително разстояние

Технологичните гиганти се надяват, че „смарт домовете”, в които джаджите си комуникират помежду си и хладилникът поръчва мляко, например, скоро ще станат реалност.

Футуристичната визия за блаженството от безжичното домакинство бе основна тема на тазгодишното изложение IFA 2014 в Берлин. ИТ титани като Google, Samsung и Apple се борят за ранна преднина в създаването на домакинство, което се уповава изцяло на интернет. Те вярват, че именно тази идея ще прерасне в следващата голяма технологична революция, носеща милиарди долари.

Според Лиза Ароусмит, представител на анализаторската компания IHS, възходът на смартфона и неговата роля като общ потребителски интерфейс, позволяващ контрол както от разстояние, така и от вкъщи върху различни устройства и системи е новата основна движеща сила.

За създаване на автоматизирани домове се говори от 80-те години на миналия век насам. Развитието им досега обаче бе забавено от различни технологични трудности, вариращи от заплетени кабели до скъпо струващи интерфейси и проблеми на ниво съвместимост между производителите на уреди.

Сега мечтата се завръща с пълна сила. Компаниите предвиждат свят на синхронизирани устройства, в който ще могат да се извършват разнообразни операции от значително разстояние – например, включване на отоплението вкъщи по време на шофиране или наблюдаване на дома чрез охранителна камера по време на почивка.

На изложението в Берлин южнокорейската компания Samsung представи собствена визия за домовете по света през 2020 година. Акцентът пада върху присъствието на холограмен главен готвач, който дава инструкции стъпка по стъпка за приготвяне на дневното ви меню, както и на дигитални спортни треньори, които следят сутрешната ви загрявка, пише phys.org.

Бу Кьон Юн, главен изпълнителен директор на Samsung, твърди, че много хора засега виждат проекта на компанията просто като една въображаема идея, но посъветва да не се забравя, че промяната ни застига и то с огромна скорост.

„Само си припомнете колко бързо, само за няколко години, смартфоните и таблетите промениха живота ни”, заяви Бу Кьон Юн.

През август тази година Samsung даде 200 милиона долара, за да купи стартиращата американска платформа SmartThings, която развива приложения за свързване на домакинско оборудване към електронни устройства. Решението за тази покупка бе взето след като през януари Google заплати зашеметяващата сума от 3,2 милиарда долара за Nest Labs – компания за противопожарни аларми и сложни термостати, които пестят енергия и проверяват дали хората са у дома или навън.

Според Анет Цимърман от анализаторската компания Gartner, „интернет на нещата” или идеята всички устройства около нас един ден да си комуникират по интелигентен начин, е пробивът, който беше необходим, за да станат смарт домовете реални.

През миналата година са продадени около 17 млн. автоматизирани устройства за дома, докладва ABI. По тези данни може да се съди, че до 2018 г. е напълно възможно броят на продажбите да надхвърли половин милиард.

Големите индустриални играчи в момента се състезават кой ще основе доминиращата платформа за интелигентни домове. Сред тях, разбира се, е и Microsoft. Компанията вече жъне успехи в областта, благодарение на своята Xbox конзола за игри. Тя има способността да засича движения и говор чрез собствена кинетична система и също така е проектирана да служи като център на онлайн дейност.

Apple, още един от претендентите за победител в битката, наскоро представи проекта си HomeKit – платформа са свързване на съвместими устройства и пространство, където разработчици на софтуер могат да създават определени приложения.

Конкуренцията е ожесточена, тъй като пазарът е широко отворен, коментират от Withings, френска компания за потребителска електронна. Според нейни представители, практическото приложение на новите продукти ще определи техния успех.

Производителите на иновативната електроника ще трябва обаче да се справят с нелеката задача да преодолеят скептицизма на потребителите, да ги убедят да забравят за класическите домакински уреди и да посрещнат един дигитален свят, в който всичко е свързано.

Друга трудност пред проекта е запазването на личното пространство на хората. Развитието на смарт домовете ще е причина много от аспектите на всекидневния им живот – от храната в хладилника до прането в пералнята, да бъдат контролирани изцяло онлайн.

Анет Цимърман от Gartner смята, че именно заплахата над личната сигурност ще бъде огромен проблем, още повече и поради факта, че съществуват разлики между законите за неприкосновеността на личния живот на различните места по света.

Коментари по темата: „Хай-тек гиганти залагат на смарт домовете”

добавете коментар...

  1. Сони

    За съжаление технологиите изпреварват значително недораслото ни общество и се използват с користни цели, но да не забравяме, че прогреса може да бъде забавен, но не и спрян, един ден и ние ще пораснем.

  2. :o)

    Така е, това че се сбъдват нещата от фантастиката е супер.
    Има само един проблем – оказа се че информацията е ценно нещо в ръцете на алчни хора.
    За това никой фантаст не е помислил.

    Сега правителството, шпионските служби и търговските компании ще знаят какво и колко поръчваш ТОЧНО ТИ, какво ядеш, какво сереш, какво ебеш и т.н 🙂
    Това е страничния ефект от тези цифровизирани домове на бъдещето.
    Иначе като улеснение са супер 🙂

Коментар