65% е делът на пиратския софтуер у нас

Намаляването на пиратството с 1% в България означава 2-3 милиона долара за легален софтуер, заяви Мариела Икономова

Намаляването на пиратството с 1% в България означава 2-3 милиона долара за легален софтуер, заяви Мариела Икономова

Софтуерното пиратство у нас възлиза на около 65% и в последните няколко години почти не се е променило, съобщи Мариела Икономова – мениджър по антипиратство в Microsoft България, по време на Асбис Академия в курорта „Св. Константин и Елена”.

Стойността на пиратските Microsoft продукти в България се оценява в момента на 102 млн. долара, допълни Икономова, позовавайки се на проучване на IDC. „Спадането с 1% на пиратството означава 2-3 милиона долара за легален софтуер”, заяви тя пред ИТ дилърите.

Освен това пиратските версии на софтуер са основни носители на малуер и други компютърни зарази. Според IDC, 78% от пиратските програми са заразени със спайуер, а 36% с адуер и други зловредни софтуери.

По данни от юни т.г. 28% от анкетираните корпоративни потребители в света са имали проблеми със сигурността на мрежите и сайтовете си през последната година. При 69% от тези компании е открит малуер на компютрите им. Те ще похарчат 364 млрд. долара за защита от малуер, а щетите на крайните потребители от подобни зарази ще възлязат на 25 млрд. долара.

Пиратските продукти се разпространяват по няколко канала – от нелегални компактдискове (основно в миналото), през дилърите, от самите потребители и онлайн.

Друг проблем е, че често клиентите губят документите за легално купения софтуер. Налице са също пропуски при консултация на клиентите от страна на партньори на Microsoft.

„Тук е мястото на дистрибуторите, които имат специалисти и могат да съветват правилно дилърите, така че клиентите да не бъдат изложени на риск”, каза в заключение Мариела Икономова.

Коментари по темата: „65% е делът на пиратския софтуер у нас”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    китодар това което казах никак не е интересен подход, а е определено старомоден. Подобни хардуерни защити в по-далечното минало са ползвани “успешно”. Думата е в кавички, защото се оказало, че пиратското разпространение носи много по-големи облаги (заради безплатната реклама и придобитите навици). Е, щом самите производители искат пиратство – да си сърбат попарата. Ама явно много им е дошло – тогава да си търсят нови методи, а не да обвиняват този и онзи.

  2. Mozo

    Естествено, наливат се милиони в джобчето на Майкрософт и разни дилърчета, докато хората по света минават на Линукс… Но ние сме богати, можем да си го позволим…

  3. Тони

    Две прости решения.
    1. Държавната администрация минава на OpenOffice.
    2. В училищата се учи OpenOffice.

    След 3 години никой няма да сваля софтуера на Майрософт.

    Дали г-жата от Майрософт спомена дали не са дали нещо на някой министър, че цялата държавна администрация да работи с техния офис пакет! А на някой министър на образованието?

  4. 99

    Съвсем случайно присъствах на срещата и на презентацията на представителите на MicroSoft. Беше странно. Една част от MS се опитваше да агитива и мотивира представителите на едрите дилъри да предлагат по-активно услугите/продуктите на MS (най-вече облачните), докато другата част (симпатичната женица на снимката) почти в прав тексти обяви същите тия дилъри че са основен канал за нелицензиран софтуер, което може да е вярно за Китай, но не и за България. А в свят, в който най-големия ръст при ОС е при безплатните такива (Android, отскоро дори и Windows Phone/Windows with Bing) да искаш 200 лева за десктоп Windows и около 400/500 лева (общо 600 за по-удобно) за офис пакет при положение че хардуера е по-евтин е най-меко казано мислене без връзка с реалността. Същите едри дилъри казаха горе-долу в един глас че продаваемата цена в България за Windows е до 50 лева и за офис – до 150 лева (200 лева комбинация).

  5. Mozo

    “Освен това пиратските версии на софтуер са основни носители на малуер и други компютърни зарази.”

    Хахахаха, самият Windows е основният носител, *********************

  6. Йордан

    Само да се похваля, че аз от 2-3 години въобще не ползвам пиратски софтуер. Оказа се, че за почти всичко, което му трябва на човек, може да се намери безплатен еквивалент. Алтернативите може би са наистина далеч като функционалност и качество от професионалните продукти, но при случай, че самият аз използвам софтуера само за удоволствие, и безплатният софтуер ми върши повече от чудесна работа.

  7. p:-)

    Е това е Българин както писа единственото нещо което ползва било МС Офис от замунда.

    За тези които още не знаятт под Linux отдавна вече може да се ползва MS Office през WineHQ както и други Windows приложения и игрички.

  8. Българин

    Точно си свалям МС Офис от замунда-та …

  9. windowsNever

    Минавайте на Ubuntu или Mac! Разликата хем сте легални, хем имате 100 по голяма сигурност, хем е хубаво, хем пък няма да давате допълнителни пари за тъпи операционни сситеми и да ви търсят документите. Е само за тези които им се налага да работят на работа с Office може да има някои проблеми но openOffice като цяло вече е добре съвместим с повечето документи, така че не е болка за умиране.

  10. китодар

    значи да продава уиндоус на платка? и някоя програма на платка така ли?
    хмм интересен подход млади момко! харесва ми начина ти на мислене;)
    забрави и един гардероб за приложения, игри и филми с платчици

  11. Драгомир

    > Друг проблем е, че често клиентите губят документите за легално купения софтуер.
    Ами напълно нормално е това. След като си купиш пералня и й изтече гаранцията документа за покупката вече не ти трябва. Едва ли ще дойдат в къщата ти й и ще ти искат документ откъде си си купил пералнята. Като нямаш да ти я вземат, защото считат че ти си я откраднал.

    Абсолютно същото е и при софтуера. Като не искат да им се краде, тогава да си записват операционната система на специални хардуерни платки, които да продават. Тогава пиратството ще намалее в десетки пъти. Ама май не е това целта…

    И така задачка. От тези 102 милиона нелегален софтуер, то каква част трябва да бъде извадена, защото се явява безплатна реклама?

  12. Браво

    Малко е

Коментар