Intel показа у нас най-бързия си десктоп процесор

В производството на новия Core i7 не се използват материали от държави, които воюват, подчерта Асдис Минасян

В производството на новия Core i7 не се използват материали от държави, които воюват, подчерта Ардис Минасян

Осемядрен процесор на Intel вдига рязко производителността на десктоп компютрите. ИТ гигантът представи на Асбис Академия в курорта „Св. Константин и Елена” конфигурация с новия Core i7-5960X – чип за ентусиасти, изпълнен по 22-нанометрова технология.

Чипът от серията Haswell-E е първи по рода си в десктоп сегмента с 8 физически ядра (18 нишки). Нови са също така чипсетът X99 и сокетът 2011-3. Процесорът има отворен множител за овърклок, 2,6 млрд. триизмерни транзистори и по-голям обем кеш памет.

Новият чип на Intel поддържа също така интерфейса Thunderbolt, който обезпечава по-голяма скорост на трансфер на данни между компютъра и периферните устройства. В допълнение, новият Core i7 е „conflict-free” процесор, т.е. при производството му не се използват материали от държави, които воюват, подчерта Ардис Минасян, представител на Intel за България.

Освен това чипът има по-добра енергийна ефективност, тъй като консумацията от 140 вата не е двойно по-голяма спрямо тази на четириядрените модели.

Intel въвежда на пазара три модела от серията – два 6-ядрени и един 8-ядрен, като цените достигат 999 долара. Чиповете имат от 15 до 30% по-висока производителност при изпълнение на различни приложения, в сравнение със своите предшественици.

За разлика смартфоните, където също се предлагат 8-ядрени процесори, при персоналните компютри вече съществуват оптимизирани приложения, които натоварват осемядрения чип, посочи Минасян.

Ултра бърза конфигурация с осемядрения Core i7 видяха участниците в Асбис Академия

Ултра бърза конфигурация с осемядрения Core i7 видяха участниците в Асбис Академия

Междувременно, Intel въвежда на нашия пазар и сървърен процесор Xeon e5-2600 v3. Вече са налични дънни платки, които могат да работят с него. Чипът идва със 70% увеличение на производителността, подобрение в консумацията на енергия и редица нови технологии за управление на сървърите.

Така например, „advanced vector extensions” повишават производителността при изчисления с плаваща запетая, а поддръжката на памет DDR4 осигурява 50% по-висока производителност спрямо сегашните сървърни решения, като в допълнение, честотата на паметта не зависи толкова силно от обема й, както при DDR3.

Xeon e5-2600 v3 е придружен от софтуер Node Manager 4.0, с помощта на който системните администратори могат да задават политики за консумираната енергия. Нова технология е и т.нар. кеш монитор, който наблюдава ползването на кеш памет от виртуализираните системи в центъра за данни и също така позволява задаване на политики за използването й.

Приложени са и нови технологии за криптиране на данните, благодарение на които се увеличава производителността при работа с бази данни и сторидж приложения.

Коментари по темата: „Intel показа у нас най-бързия си десктоп процесор”

добавете коментар...

  1. Petkan

    До “реалист?” – не знам какво си се объркал ние тук говорим за новия 8 ядрен процесор.

    Твоят модел i7-4930K е стар базиран на Ivy Bridge-E, 22 nm, с 6 ядра от 2013 г.

    Намерих новият модел е от август 2014 г. Haswell-E, 14 нм, 8 ядра.
    Intel® Core™ i7-5960X Processor Extreme Edition (20M Cache, up to 3.50 GHz)

    Зарадвах се, че е Haswell-E и въпреки това се колебая за desktop-a дали да го взимам малко са ядрата за моите нужди не става сървър … мислех ама няма как ще си поръчам сървър с 4 броя от новите процесори Xeon E5-2699 v3 с повече ядра 16 или 18 на чип – ама пак са малко. Искам повече ядра и по-малко чипове.

    Относно виртуализацията като се пуснат няколко по-тежки виртуални машини процесора ще клекне повече от ясно е.

    Реалисте прецакал си се щом само 6% ползваш от CPU-то – въобще не ти е бил нужен такъв процесор по-добре е било да си вземеш по-скъпа видео карта. Сега не само уеб браузърите, а дори и офис пакетите и други приложения са оптимизирани да ползват видео карти … по-бързо, по-малко топлина и енергия с идеята да не товарят излишно процесора.

  2. реалист?

    Core i7 4930К + 32 GB ram + R9 280X + 256 GB SSHD + 1TB HDD + 1000W PS
    Като изключа тестовете и виртуализацията, досега не мога да го натоваря над 6%. В момента(ровене в интернет, доунлоад) натоварването е 1%, консумираната мощност от целия комп е 84,5 – 85,3 вата. При тежки игри консумираната мощност достига 350 вата. Температури над 38 градуса не съм имал и в най – големите жеги. Меря температури на процесор, видеокарта, харддиск и чипсет. За какво ми е повече?

  3. Petkan

    И на мен ми стана интересно за цитата по-долу.

    “В производството на новия Core i7 не се използват материали от държави, които воюват, подчерта Ардис Минасян”

    Това виц ли е или е просто шегичка? Ако не е смешка и пък неразбран хумор … такова нещо може да говори само човек който не знае какво е процесор и от какво е направен.

    Няма конкретен номер на модел за 8 ядрения Core i7 и дали може да се овърклоква и какво TDP има този процесор.

    Проверих Intel conflict-free across 4 key minerals: gold, tantalum, tin and tungsten

    Tрябва да бъдат ругани Intel за глупостите за „conflict-free”.

  4. ?

    Стана ми интересно това “conflict-free”. И от кои държави са материалите?

  5. azsam

    Супер. Искам един 5960x. Мерси.

Коментар