Непалец изобрети соларен панел от човешка коса

Изобретение на Малин Карки обещава евтина енергия за много хора по света

Изобретение на Малин Карки обещава евтина енергия за много хора по света

18-годишен младеж от Непал използва човешки косъм, за да замени силиция в слънчевите панели. Малин Карки се възползва от факта, че меланинът – пигмент в косата – е чувствителен към светлина и може да се използва като проводник.

Тъй като цената на косата е значително по-ниска от тази на силиция, предприемчивият младеж може би е намерил революционна технология, която ще намали себестойността на слънчевата енергия и ще осигури на много хора в развиващите се страни евтина възобновяема енергия.

Малин Карки от няколко години се опитвал да създаде достъпна възобновяема енергия от водноелектрически системи, но проектът му станал твърде скъп. Непалецът,  който посещава училище в Катманду, прочел една книга от Стивън Хокинг, която обсъжда начини за създаване на статична енергия от косата. Чрез тази идея Карки осъзнал, че меланинът е един от факторите за енергийна конверсия, както и че той би могъл да служи като заместител на проводника.

Той и други четирима съученици се заловили да направят прототип, който вече е готов и може да зарежда мобилен телефон или комплект батерии за осветление. Самите панели са 30-сантиметрови плоскости и струват 38 долара, пише GreenTech.bg.

Карки смята, че ако този модел се въведе в масово производство, той би струвал двойно по-малко. В Непал човешката коса струва около 25 цента за половин килограм и това количество може да стигне за няколко месеца. Косата е и възобновяем ресурс и може да се попълва от собственика на слънчевия панел след износването си.

Този евтин и нискотехнологичен образец може да се окаже революционна стъпка в слънчевата енергия, осигурявайки евтин ток за много хора на базата на материал, достъпен навсякъде по света.

Коментари по темата: „Непалец изобрети соларен панел от човешка коса”

добавете коментар...

  1. :)

    Това на плажа не е силиций а калций. Кварцовият пясък и пясъка на плажа са две различи неща. А и кварцовият пясък е SO2 – Силициев двуокис а не чист силиций.

  2. Драгомир

    Ха ха ха. Коментарът ми е изтрит.

  3. !

    Ами плешивите?

  4. ?

    Силицият бил скъп? Вземай една лопата и отивай на плажа, има колкото искаш.

Коментар