Московският технически университет идва в Бургас

Кметът на Бургас  Димитър Николов обсъди с руснаците отворянето на филиал на Московския технически университет в града

Кметът на Бургас Димитър Николов обсъди с руснаците отворянето на филиал на Московския технически университет в града (снимка: Община Бургас)

Московският технически университет ще отвори свое представителство в Бургас, стана ясно от среща на кмета Димитър Николов с ректора на  руското висше учебно  заведение Артем Аджемов и представители на бизнеса, за която съобщава сайтът на Община Бургас. Обсъдена е идея обучението на студентите да става онлайн, като местният филиал има само административни функции.

Другото предложение предвижда представителството да има по-широк статут, като бъде създадена учебна база и малък техно-парк, където съвместно с големи ИТ компании ще се разработват иновативни системи и устройства за местния и международен пазар. По този начин местният филиал ще си осигури самостоятелно финансиране, по примера на Московския технически университет.

Кметът Николов се ангажира да съдейства логистично за реализирането на този амбициозен проект. На срещата е подписан Протокол за намерения за сътрудничество в областта на образованието и в други направления от сферата на дейност на Россвязи, който е първа крачка за реализиране на проекта с Московския технически университет.

Коментар