Лари Елисън се оттегля от поста шеф на Oracle

Лари Елисън се оттегли от поста изпълнителен директор на Oracle – компанията, на която той е основател и която той превърна в един от най-успешните софтуерни бизнеси в света.

Някога отпаднал от колежа, Елисън основава Oracle през 1977 г. и бе неин главен изпълнителен директор оттогава досега. В момента компанията има пазарна капитализация от $182 милиарда.

Елисън не напуска Oracle изцяло – той ще продължи да бъде главен технически директор на компанията. В тази си роля той ще наблюдава „сърцето” на бизнеса Oracle, включително „всички софтуерни и хардуерни инженерни функции”, според съобщение за пресата.

Елисън, който навърши 70 години през август, е петият най-богат човек в света, според Forbes, с нетно състояние от около 48 милиарда щатски долара.

Той нашумя с харченето на богатството си разточително, купувайки екзотични автомобили, състезателни яхти и хавайски остров, който – според сведенията – струва между 500 и 600 милиона долара.

Говори се, че причината за оттеглянето на Елисън е заболяване. Информацията обаче не е потвърдена от компанията или от самия Лари Елисън.

Коментар