Samsung създаде първи по рода си APS-C сензор

Напредналият процес на изработка и дизайнът на интегралната схема водят до значително намаляване и на случайния шум

Напредналият процес на изработка и дизайнът на интегралната схема водят до значително намаляване на случайния шум

Samsung обяви новата си 28-мегапикселова матрица APS-C CMOS за цифрови фотоапарати. Пуснатият в производство сензор S5KVB2 е проектиран като част от новия безогледален фотоапарат Samsung NX1, представен на Photokina 2014 в Кьолн, Германия, миналата седмица.

Сензорът използва напредналата BSI пиксел технология и 65-нанометров нискоенергиен меден технологичен процес, както и технология за фин дизайн. Устройството отговоря на изискванията на безогледалните фотоапарати от висок клас за енергийна ефективност, разделителна способност и скорост на снимане.

Новата матрица S5KVB2 е първият в индустрията APS-C сензор, който ползва BSI (със задно осветяване) пиксел технология. BSI структурата премества металните слоеве в задната част на фотодиода, за да намали загубата на светлина. Прилагайки BSI пиксели, сензорът на Samsung подобрява чувствителността към светлината на всеки пиксел и повишава поглъщането на светлина в периферните зони с около 30%, което води до по-резки и ясни изображения в сравнение със стандартните предно осветени (FSI) пиксел сензори.

Чрез преместването на позицията на фотодиода металното окабеляване на сензора е оптимизирано за по-висока постоянна скорост. В резултат на това, S5KVB2 предлага видеозапис със скорост 30fps в Ultra HD резолюция.

В допълнение, сензорът използва и съвременния 6-нм нискоенергиен меден технологичен процес на Samsung, който е доста по-напреднал в сравнение с традиционния 180-нм алуминиев технологичен процес за производство на сензорни матрици. Благодарение на по-тънките интегрални схеми и употребата на мед, 65-нм меден технологичен процес позволява значително снижаване на консумацията на енергия. Като резултат, новият S5KVB2 сензор има по-малко топлинни емисии.

Коментар