Cray доставя суперкомпютри за $128 млн. на Met Office

Суперкомпютри Cray XC40 ще осигурят 13 пъти по-висока изчислителна мощ на Met Office

Суперкомпютри Cray XC40 ще осигурят 13 пъти по-висока изчислителна мощ на Met Office

Сделка на стойност 128 милиона долара сключиха пионерът в суперкомпютрите Cray и британската метеоролигична служба Met Office. Договорът предвижда доставка на няколко суперкомпютъра Cray XC и сторидж системи Cray Sonexion, съобщи американският производител. Това е най-голямата сделка на Cray извън САЩ и разширява влиянието на компанията сред климатичната общност.

Met Office е известна като една от най-точните услуги за прогнозиране на времето. Тя използва над 10 милиона метеорологични наблюдения и усъвършенстван атмосферен модел, за да дава 3000 прогнози всеки ден за различни клиенти – правителства, бизнес, военни, масова аудитория и различни организации.

Суперкомпютрите Cray XC40 с процесори Xeon ще осигурят 13 пъти по-висока изчислителна мощ, отколкото наличната в момента в Met Office. Сторидж системата Cray Sonexion има капацитет 20 петабайта и пропускателна способност над 1,5 терабайта в секунда.

Новото оборудване ще позволи на британската метеорологична служба да дава още по-добри прогнози и съвети на клиентите си. Съгласно договора, суперкомпютрите ще бъдат доставени и инсталирани в следващите три години.

Коментар