iPhone стимулира световната икономика

Продажбите на iPhone ще бъдат „невероятно силни” през последното тримесечие, обеща Тим Кук

Продажбите на iPhone ще бъдат „невероятно силни” през последното тримесечие, обеща Тим Кук

Повишеното търсене на смартфони с марката на Apple влияе благоприятно върху икономиката и пазара на ценни книжа, пише Ню Йорк Таймс.

„iPhone оказва голямо влияние. Изглежда, че всеки има тази малка, но скъпа джаджа”, коментира анализаторът Майкъл Фероли от JPMorgan Chase.

По неговите думи, продажбите на айфони добавят към глобалния брутен вътрешен продукт около една четвърт или една трета от процента.

През четвъртото финансово тримесечие, приключило на 27 септември, Apple е продала 39,3 млн. броя iPhone спрямо 33,8 млн. година по-рано. Приходите на компанията от смартфони са нараснали с 21%, достигайки 23,7 млрд. долара, при общи приходи в размер на 42,1 млрд. долара (12% ръст).

Коментирайки финансовите резултати, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук нарече iPhone 6 и iPhone 6 Plus най-добрите смартфони на компанията, „силно обичани” от потребителите. Според топ мениджъра, в последните три месеца на 2014 година продажбите на iPhone ще бъдат „невероятно силни”.

Средната продажна цена на iPhone възлиза на 603 долара. По традиция, Apple предлага новите си смартфони за 200 долара при сключване на двугодишен договор с телеком оператор. Без такъв договор цените на новите iPhone започват от 650 долара.

Според анализатор на IHS, избраната от Apple стратегия на ценообразуване е печеливша, тъй като позволява на компанията да поддържа двойно по-висок марж на печалбата от iPhone в сравнение с таблетите iPad, които средно са по-скъпи от смартфоните.

Анализатор от Sanford C. Bernstein & Co пък е изчислил, че брутната печалба от продажбите на iPhone се приближава до 50%, а смартфоните носят 60-70% от общата печалба на Apple.

Коментари по темата: „iPhone стимулира световната икономика”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    КОЛКО ВИ ПЛАТИХА ОТ ЕПЪЛ?

  2. Драгомир

    Те китайците са намерили отдавна слабото място на патентите:
    1000 компании всяка притежаваща по гараж и произвеждаща смартфони с патенти, каквито душа иска. Ако осъдиш някой, то той ще фалира и няма да им плати на Apple дори разходите за адвокат!
    Е, вече почват и да подобряват масово качеството, което автоматично притисна Samsung. А Apple няма начин да ги притиснат, защото последният го купуват зомбита.

  3. Petrov

    Точно, стимулира само джобовете си и с това постоянно регистриране на патенти спира развитието на добрите неща

  4. Българин

    Тим Кок – гея вълшебник

  5. Българин

    iPhone стимулира джоба на Тим Кук и компания.

Коментар