Как да измерим скоростта на връзката към Интернет

Доставчиците на Интернет услуги привличат клиентите си с обещания за високи скорости на връзката, но не винаги реалността съвпада с офертите и очакванията. Много фактори могат да окажат неблагоприятно влияние върху скоростта, като глобалното задръстване на Интернет пространството, бавни уеб сайтове, голям брой други потребители в мрежата на доставчика или неправилни мрежови настройки на собствения ви компютър. Ако използвате безжична връзка, трябва да добавите още слаби сигнали или смущения от микровълнови печки и безжични телефони.

В много случаи скоростта на връзката е различна за локален и международен трафик, както и в посока от сървърите на доставчика към вашия компютър (даунлоуд) и обратно – от компютъра към сървърите (ъплоуд), като втората обикновено е по-ниска.

При толкова много фактори, влияещи върху скоростта, никога не можете да сте сигурни, че получавате тази скорост, за която плащате. Един добър начин за проверка е да използвате някой от уеб сайтовете, които тестват скоростта на връзката, като обикновено изпращат малък обем данни към вашия компютър и засичат времето за трансфер.

Бързо търсене по ключови думи “Internet connection speed” ще ви даде списък с доста опции, както безплатни, така и с лицензна такса. Една от тях е www.speedtest.net на компанията за мрежови метрики Oookla Net Metric. Нейните сървъри са разположени в множество точки по целия свят, което позволява да сравнявате вашите резултати с тези на други потребители.

Тестът започва, когато изберете вашия регион. За територията на България можете да посочите София, Пловдив или Хасково. Изборът на съответна пирамида стартира един анимиран процес, в края на който ще получите статистически резултати.

Ако този онлайн тест ви хареса, можете да инсталирате на вашия собствен сървър безплатния тест Speedtest.net Mini, който използва същата технология като Speedtest.net. Настройкате е лесна, единственото изискване е уеб сървърът да поддържа PHP, ASP.NET или ASP. Приложението се предлага “каквото е” – безплатно, но за съжаление без поддръжка, т.е. използвайте го на собствен риск. Ако това ви притеснява, можете да изпробвате предварително приложението в онлайн режим. Ще получите резултати, подобни на тези:

Ако сте любител на онези малки програмки, които се разполагат на десктопа на компютъра ви под формата на странични ленти, командни табла и др. и служат за различни приложения – от бързо търсене на безплатни сайтове за сваляне на МР3 файлове с музика до тестване на бързодействието и използваемостта на компонентите на компютъра, можете да намерите и такава, която ще проверява мрежовата скорост, като например Speed Test за Windows Vista (изтегля се безплатно от www.widgipedia.com).

Коментари по темата: „Как да измерим скоростта на връзката към Интернет”

добавете коментар...

  1. иво

    ми аз си го имам плащам за 100 и поне 90 си върви то 100 никога няма да стане просто си има служебен трафик и си яде 5-10

  2. iliq

    ot dva dena nqmqm internet apak sam na 1oo megabita za seka imam interni na 35 meg tovae nesam dovolen 6i prekatq dogovora

  3. Тод

    Гледам тук – много смислени коментари, с полезна информация… 🙂

  4. BORYANA

    plastam birz internet mnogo eslab postoyanno zabiva

    26022015 1636

  5. ананимен

    centralna balgaria ia niama na kartata…tam samo pla6at

  6. ананимен

    Само плащаме за бърз интернет, който никога няма да получим!!! Това е истината!

  7. ананимен

    Плащаме за бърз интернет, койно никога няма да получим!Това е истината!!!

  8. ivailo

    asd

  9. ilhan

    ilhan

Коментар