Nexus eWater пести и вода, и енергия

Nexus eWater съчетава система за рециклиране на сивата вода с термопомпа

Nexus eWater съчетава система за рециклиране на сивата вода с термопомпа

Иновативна система Nexus eWater, представена на скорошно изложение в САЩ, оползотворява ефективно топлината от отпадъчните води.

Машината се състои от резервоар за събиране на т.нар. сива вода, който поема водата и я пречиства малко, но достатъчно, за да се използва в градината или за промиване на тоалетните. Това може да бъде водата от душовете, ваната или прането – вода, която често е доста топла.

Вътре в резервоара обаче има термопомпа, която всъщност „изсмуква” топлината от водата в резервоара и я праща „на другия край” – загрява водата в бойлера. Системата дърпа толкова много топлина, че намалява консумация на електроенергия за бойлера с 70%, пише GreenTech.bg.

Затоплянето на вода за битови нужди представлява значителна част от консумацията не електроенергия при домакинствата. Проблемът е особено деликатен в страни, където има недостиг на електроенергия или на вода. Nexus eWater обещава ефективно решение в подобни случаи.

Съчетаването на система за рециклиране на сивата вода с термопомпа е наистина хитро решение поради редица причини. В повечето страни по света е доста трудно да се оправдае цената на системите за преработка на сивата вода. Ако обаче те се съчетаят с термопомпи, които помагат за подгряване на битова гореща вода, спестяванията могат да се изплатят инвестицията бързо.

Nexus eWater все още не е достъпна на пазара. Според разработчика, сега уредът влиза в етап на последни изпитания за получаване на сертификат за използване. Предполагаемата цена на машината засега не е известна.

Коментар