Революционен HP Mаchine идва през 2016 г.

Мартин Финк, мениджър на HP Labs, повдигна завесата пред HP Machine – компютър, който ще преодолее ограниченията на днешните системи

Мартин Финк, мениджър на HP Labs, повдигна завесата пред HP Machine – компютър, който ще преодолее ограниченията на днешните системи

Напоследък HP прави сериозни заявки за промяна в принципа на работа и използване на компютрите. Преди броени дни компанията показа иновативния HP Sprout, който вместо клавиатура използва сензорен панел и 3D камери за превръщане на реални обекти във виртуални. По-рано се разчу за амбициозния проект Machine, замислен като принципно нов компютър.

И ако някой си е мислел, че HP Macine е много далеч във времето, определено е грешал. Тази седмица Мартин Финк, мениджър на изследователското подразделение HP Labs, обяви, че първият прототип на новата изчислителна система Machine ще се появи още през 2016 г.

HP проектира Machine из основи, на базата на напълно нова хардуерно-софтуерна архитектура. Идеята е подобен компютър е да удовлетвори нарастващите нужди на потребителите от изчислителна мощ и съхранение на данни за много години напред.

Днешните компютри могат да имат до 10 слоя за съхранение на данни – от различните нива процесорен кеш до бавните твърди дискове. Това усложнява изграждането на системите и създава тесни места при обмена на данни – например при четене на информация от твърдия диск в оперативната памет.

Machine, за разлика от съвременните компютри, ще използва памет от нов тип, която изпълнява функции и на оперативна памет, и на постоянно хранилище. В основата на тази памет стоят мемристорите – пасивен елемент, който може да изпълнява ролята на клетка памет, благодарение на явление, известно като хистерезис.

Мартин Финк, мениджър на HP Labs, повдигна завесата пред HP Machine – компютър, който ще преодолее ограниченията на днешните системи

HP проектира Machine из основи, на базата на напълно нова хардуерно-софтуерна архитектура

Предполага се, че устройствата на база мемристори ще имат плътност на съхранение на данни с порядъци по-голяма от тази на съвременните сторидж решения. По думите на Мартин Финк, първият прототип на Machine ще се състои от 150 изчислителни възела и ще поддържа 157 петабайта адресиреума памет.

На първоначалния етап подобна система ще осигури шесткратно увеличение на производителността в сравнение с обикновените компютри, като същевременно ще консумира 80 пъти по-малко електроенергия.

Използването на нов тип памет и нови процесорни възли – клъстери от специализирани изчислителни ядра – ще изисква и нова програмна среда. За тази цел НР разработва операционна система „от нулата”, наречена Carbon. Изходният код на платформата ще бъде публикуван през следващата година.

В допълнение, лабораторията на HP работи по създаване на помощна платформа на база Linux, която се нарича Linux++. Очаква се прототипите на Machine да се появят през 2016 г., а комерсиални системи с новата архитектура да влязат в употреба в следващите 10 години.

Коментари по темата: „Революционен HP Mаchine идва през 2016 г.”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Какво е това в ръката му?

  2. KO-ko

    Това уиндоуския софт ще подкарва ли или всичко трябва да се пише наново? Щото каква полза от хардуера ,ако никакъв софт няма за него?

  3. Dragon

    Това ще бъде голяма стъпка в развитието на компютрите. Интересно е каква се очаква да бъде цената и за какво масовият потребител ще използва тази голяма изчислителна мощност.

  4. Коректор

    Викаха им мемисори, Драгомире

  5. Драгомир

    Не им ли викаха мемистори преди време???

Коментар