iRobot Roomba – бъдете спокойни, има кой да чисти вкъщи

За мнозина чистенето у дома е една от най-досадните задачи, редом с миенето на чиниите и гладенето. Чистиш, чистиш, бършеш всеки ден, а все ти се струва мръсно и откриваш непочистени ъгълчета. Ех, какъв би бил животът, ако можеше човек да иде на кино, вместо да търка пода? Или да излезе с приятели? Или просто да си довърши работата, която е захванал през деня?

Роботът-прахосмукачка Roomba не пропуска нито едно местенце от пода

Роботът-прахосмукачка Roomba не пропуска нито едно местенце от пода

Работете си спокойно. Забавлявайте се спокойно. Има кой да чисти у дома. Имате ли си Roomba вкъщи, чистенето става задача веднъж на няколко месеца. Буквално!

Roomba и нейните сестрички Scooba и Braava са рожба на упорития труд на специалисти по роботика от Масачузетския технологичен институт, за който навярно сте чували. И за Roomba сигурно сте чували. До неотдавна роботът можеше да се поръча само от чужбина. Отскоро обаче има директно представителство на iRobot у нас, което прави Roomba и по-достъпен, и с по-лесна поддръжка и сервиз.

Кому е нужно това?!

Осигурявайки прахосмучене, миене и бърсане, трите модела са голяма отмяна за заети хора, които нямат много свободно време за домашни задължения и чистенето у дома ги лишава от малкото възможности да си починат. Роботът е подходящ, разбира се, и за всички, на които просто не им се чисти.

Особена роля трите устройства имат в домовете на възрастни хора, които са трудно подвижни, нямат възможност да клякат и да коленичат за почистване под маси и столове или просто нямат сили да чистят с прахосмукачката.

Естествено, мнозина са склонни да кажат, че могат да си почистят сами у дома и дори ще го направят по-бързо от робот. Работата е там, че роботът е създаден да чисти не по-бързо от човека, а вместо човека.

Някои от първите потребители на робота у нас казват, че „сериозното почистване” у дома вече им се случва веднъж на четири месеца.

Пъргавата прахосмукачка

Roomba е малък домашен робот-прахосмукачка с размера на голяма торта. Той отменя задълженията ни по чистене на пода у дома. Работи с акумулаторни батерии и затова се движи доста свободно по земята. От човека се иска само да му зададе програма. След това Roomba обикаля помещението, като изчетква и изсмуква праха и боклучетата.

На пръв поглед изглежда, че се движи доста хаотично, но програмите му са зададени така, че да не пропуска нито едно местенце от пода. Упорито се завира под маси и столове – най-омразната част от чистенето с обикновената прахосмукачка. Накрая, уморен, се прибира в своята „докинг-станция”, за да се зареди отново.

Roomba може да почиства дома постоянно, всеки ден, докато човек е на работа, например. Какво удоволствие е да се прибереш у дома и да е чистичко, сякаш професионална чистачка току-що е минала из стаите и преди малко си е отишла?

Различните модификации на робота обещават покритие на различни площи – от 90 до 150 кв. м. Около 40 сензора в машината се грижат за ориентацията му – сканират пространството няколко пъти в минута. Благодарение на тях той знае как да се движи покрай стени, да прескача малки прагове до 2 см и да не попада на стълбите.

Упоритият търкач

Scooba е робот-подомияч. Той може да събира малки боклучета и прах, но не това е основната му задача – той е направен да мие пода.

Scooba може да събира малки боклучета и прах, но не това е основната му задача – той е създаден да мие пода

Scooba може да събира малки боклучета и прах, но не това е основната му задача – той е създаден да мие пода

Плочки, ламинати и други гладки настилки трябва да изтърпят неговото преминаване няколко пъти. Той първо сбира праха, после разпръсква слой вода, след това минава отгоре с четките си, които се въртят с 600 оборота в минута. След това минава и събира водата.

Дискретният „моп”

За разлика от шумните Roomba и Scooba, сестричката им Braava е толкова тиха, че може да щъка из спалнята посред нощ и дори из стаята на бебе, без да го събуди. Тя е робот-„моп” (т.е. бърсалка, подочистач). С постоянно влажните си микрофибърни подложки това квадратно роботче минава по плочките и ги избърсва, за да не се налага на човек да търка с моп или да лази на колене с парцал в ръка. В инструкцията му на първо място е записано, че стопанинът му трябва да внимава да не го настъпи, защото се придвижва много тихо и неусетно.

Braava е толкова тих, че може да щъка из спалнята посред нощ и дори из стаята на бебе, без да го събуди

Braava е толкова тих, че може да щъка из спалнята посред нощ и дори из стаята на бебе, без да го събуди

За добрата му ориентация е предвидено използването на едно малко черно кубче, което се слага на високо място в стаята. Наречено е „North star” и досущ като северна звезда служи за ориентир на машинката, като й подава „карта” на разположението на мебелите. За разлика от своите кръгли другарчета, Braava се движи много систематично: минава отдясно, после под мебелите в дясната половина, после отляво, после под мебелите в лявата половина.

Батерии, дълготрайност и приложимост

И трите робота за домашно почистване работят на Ni-MH батерия, която е от порядъка на 2000 mAh. Създателите им твърдят, че такава батерия може да издържи на 1000 цикъла на презареждане. В зависимост от това колко често се чисти у дома с робот, машинката може да издържи от 2,5 години до 5 години. Батерията след това се подменя, заедно с четките, които закономерно се износват по време на работа. Друга гордост на роботите е, че не е заплитат в кабели.

Домашните любимци не са предизвикателство за роботите-чистачи. Те събират космите от кучета и котета безпроблемно. Малко по-трудно може да се окаже почистването при наличието на малки деца, когато по пода са разпилени играчки – чистещите роботи са обучени да заобикалят големите предмети и да „изплюват$ дребните предмети.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „iRobot Roomba – бъдете спокойни, има кой да чисти вкъщи”

добавете коментар...

  1. ljubomir dimitrov

    donesah si edin ot Germania. sled polovin godina go prodadoh v ebay. beshe palen proval.

  2. rldk

    пълен провал са ви платените ревюта

  3. Цветелин

    Доста тракат обикновенно! Имам закупен от Usa модел и става само да отдалечи периода за следващото прахосмучене с нормална прахосмукачка!!! Ползвам го от 2 год този така наречен робот и ще ви дам една препоръка!!! Върши работа само, ако мебелировката ви е на крачета!!! За събиране на ежедневният прах става, но за почистване най добре е МОЩНА ПРАХОСМУКАЧКА НА РЪКА!!!

  4. :)

    Тенджера под налягане няма ли да рекламирате 🙂

  5. Борис

    Много хубаво :), но би било по-хубаво, ако имаше и отзиви от реалната му работа.

Коментар