Европейска платформа ще спира недекларирания труд

Недекларираният труд лишава работниците от социална закрила и подкопава се честната конкуренция, заяви европейският комисар Ласло Андор

Недекларираният труд лишава работниците от социална закрила и подкопава се честната конкуренция, заяви европейският комисар Ласло Андор

Съветът на министрите по заетостта и социалната политика на страните от ЕС постигна споразумение относно т. нар. „общ подход” във връзка със създаването на европейска платформа за по-добра превенция и възпиране на недекларирания труд.

Целта на платформата е да обедини различни национални правоприлагащи органи, които участват в борбата срещу недекларирания труд – явление, което вреди сериозно на условията на труд, лоялната конкуренция и публичните бюджети, съобщи Европейската комисия, която предложи създаване на платформата през април 2014 г.

„Недекларираният труд е сериозно предизвикателство за всички страни членки, тъй като чрез него работниците се лишават от социална закрила и достойни условия на труд, подкопава се честната конкуренция между предприятията и се излага на риск стабилността на публичните финанси”, коментира европейският комисар в областта на заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор.

Новата платформа ще обедини всички правоприлагащи органи, които участват в борбата срещу недекларирания труд, като например инспекторатите по труда и социалната сигурност, данъчните органи и миграционните власти, както и други заинтересовани страни – например представители на работодатели и служители на равнище ЕС.

Чрез новата платформа ще се предостави форум, в рамките на който експерти могат да споделят информация и най-добри практики, като по този начин разширяват ограничените досега контакти. Ще се проучват също инструменти на национално равнище и на равнище ЕС за справяне с общи проблеми, причинени от недекларирания труд и от свързаното с него явление на фиктивна самостоятелна заетост.

Предвиждат се мерки във връзка с трансграничните аспекти на явлението – например като се проучват начини за подобряване на обмена на данни между националните администрации. Ще се засили трансграничното оперативно сътрудничество – като обмен на персонал и съвместни инспекции.

Очаква се да бъдат разработени общи принципи и насоки за провеждане на инспекции за борба срещу недекларирания труд и организирани съвместни обучения. Ще се повиши също информираността за проблема чрез провеждане на общи дейности – например, европейски кампании и прилагане на регионални или общосъюзни стратегии.

Коментари по темата: „Европейска платформа ще спира недекларирания труд”

добавете коментар...

  1. Иван Иванов

    Да, в момента съм попаднал в такава ситуация като потърпевш на една Менингова румънска компания за набиране и изпащане на морски кадри към други компании на кораби плаващи под чужд флаг.
    Румънската компания е S. C. CMA Ships Romania S.R.L -address 13, A.S. Puskin Street 900664 CONSTANTA, ROMANIA
    Тази компания не ми е Регистрирала Трудовия договор и не е внасяла задължителни социални осигуровки според румънското законодателство. По време на работа претърпявам Трудова злополука. Моля помогнете.
    мои тел. 0888 6488 73

Коментар