Ню Йорк заменя телефонните кабини с Wi-Fi терминали

Уличните телефонни кабини в Ню Йорк вече са почти ненужни, заради нашествието на смартфоните. Ето защо властите в мегаполиса решиха да ги заменят с многофункционални панели с Wi-Fi достъп до интернет.

Новият проект LinkNYC се реализира съвместно с градската управа и няколко частни компании, обединени в консорциума CityBridge. На мястото на телефонните кабини ще се появят киоски с денонощен, безплатен достъп до интернет и пропускателна способност до 1 гигабита в секунда (Gbps), съобщи Gizmag.

Хората в Ню Йорк ще могат да ползват терминалите за безплатни разговори в пределите на САЩ, да търсят спешна помощ, да разглеждат картата на Ню Йорк и да се свързват с градски услуги. В допълнение, предвидена е възможност за зареждане на мобилни устройства през USB порт.

По план, мрежата от терминали LinkNYC трябва да бъде изградена до началото на 2015 г. Нюйоркчани ще получат 10 хиляди Wi-Fi терминала вместо сегашните 6500 телефонни кабини.

Бизнесът моделът на проекта се базира на приходи от реклама, която ще се показва на дисплеите на киоските. Очакваните постъпления за 12-годишен период възлизат на 500 милиона долара.

Коментар