Google предлага на сайтовете да станат платени

Google тества иновативна система за финансиране на уеб сайтовете, която изключва рекламата като източник. Вместо да показва реклами, интернет гигантът ще предлага на потребителите да плащат сума в размер на 1 до 3 долара месечно на любимите им сайтове.

Google предлага на потребителите да плащат сума в размер на 1 до 3 долара месечно на любимите им сайтове

Google предлага на интернет потребителите да плащат сума в размер на 1 до 3 долара месечно на любимите им сайтове

„В момента главният източник на финансиране на интернет е рекламата. Но има начин за пряка поддръжка на хората, които създават сайтовете за вас. Представяме ви програмата Contributor”, пише Google по повод новата услуга.

„Колкото повече платите, толкова по-голяма поддръжка ще получат уеб сайтовете”, поясняват от компанията. Засега от Contributor могат да се възползват само потребителите в САЩ, след като изпратят заявка до Google.

След като потребителят плати на определени сайтове, участващи в програмата, вместо реклами Google ще показа на тяхно място шаблон

След като потребителят плати на определени сайтове, участващи в програмата, вместо реклами Google ще показа на тяхно място шаблони или благодарствени съобщения

Рекламата на Google ще се премахва само от сайтове, които са се съгласили да участват в програмата. В момента такива са, например, новинарският сайт Mashable и сатиричният Onion. Те ще получават пари от интернет потребителите, а не от реклами. Други сайтове също тестват новата услуга.

След като потребителят плати на определени сайтове, участващи в програмата, вместо реклами Google ще показа на тяхно място шаблони или благодарствени съобщения. Засега не е известно каква част от приходите ще отиват за Google и каква при рекламодателите.

По-рано този месец Google пусна платен абонамент за YouTube, като даде възможност на потребителите да откажат показването на реклама. Компанията притежава най-голямата рекламна мрежа в интернет и получава около 20% от всички приходи, които се оценяват от eMarketer на 140 млрд. долара за 2014 г.

Коментари по темата: „Google предлага на сайтовете да станат платени”

добавете коментар...

  1. DJAFKATAAAA

    2 MESECA VECHE ZABRAVIH KAKVO E REKLAMA VIV INTERNET PROSTRANSTVOTO SIS POMOSHTA NA ADBLOCK

  2. 007

    адблока им *****, затова измислиха тая простотия. никой нищо няма да плати

  3. Драгомир

    А рекламите на Google по принцип всеки може лесно да си ги изключи, без да плаща нищо. При това не е забранено да плати, ако сайтът приема дарения.
    И честно казано не виждам каква е изгодата на Google! Ако един сайт започне да печели от дарения достатъчно, то какво му пречи да започне да събира даренията си сам, без посредник на който ще плаща! При рекламите нещата са по-различно, защото трудно се намират рекламодатели…

Коментар