5G мрежа на Samsung e 30 пъти по-бърза от LTE

В тестови изпитания на 5G мрежа Samsung постигна рекордна скорост от 7,5 Gbps

В тестови изпитания на 5G мрежа Samsung постигна рекордна скорост от 7,5 Gbps

Samsung съобщи наскоро за проведени тестове с мрежа от пето поколение (5G), при които е постигната 30 пъти по-висока скорост на предаване данни, в сравнение мрежите от четвърто поколение (4G) по технология LTE.

В тестовете 5G мрежата е достигнала скорост 7,5 гигабита в секунда (Gbps) или 940 мегабайта в секунда (MB/s), което е рекорд в досегашните изпитания, твърдят от корейската компания.

Постигнато е също стабилно предаване на данни при скорост 1,2Gbps (150MB/s) в специално оборудван миниван Hyundai, който се е движил с над 100 км/ч по пътя Everland в Южна Корея, съобщи Samsung Tomorrow.

През тестовата 5G мрежа на Samsung е свален цял филм само за една секунда. Експериментите са провеждани на честота 28 GHz.

Освен Samsung и други компании тестват 5G технологията. Сред тях са японският оператор NTT DoCoMo, шведската Ericsson и финландската Nokia, която ползва честота 70 GHz.

Все още обаче стандартите за 5G не са разработени и утвърдени. На този етап технологията изпитва сериозни проблеми, вкл. със стабилността на връзката и управлението на захранването.

Коментар