Водородна кола на Honda се зарежда за 5 минути

Следващото поколение автомобили с горивни клетки на Honda ще се появят вероятно през 2016 г., вместо през 2015-та, както обеща по-рано компанията. Но изглежда чакането ще си струва.

Автомобилният гигант представи новите характеристики на концептуалния модел FCV, който дебютира миналата година, с обещаващ пробег и бързо зареждане, пише GreenTech.bg. Новата водородна кола ще се захранва от задвижваща система с горивни клетки, която се вписва напълно в предното отделение, където се помещава и двигателят.

Подобна конструкция обещава повече пространство вътре в купето – подобрение, в сравнение с предшественика FCX Clarity. Освен това Honda обещава, че новата задвижваща система с горивни клетки ще е по-малка и ще може да се използва в голям брой превозни средства в бъдеще.

Honda не разкрива всички характеристики на колата. Известно е обаче, че системата ще има повече от 100 kW мощност, пробег от над 480 км и бързо време за зареждане – от три до пет минути.

Следващото поколение коли с горивни клетки на Honda ще бъде пуснато в продажба в Япония през март 2016 г., а след това в Европа и САЩ. Ориентировъчните цени на новите возила все още не са известни.

Коментар