Как да заселим Марс ще дискутират в Пловдив

Заселването на Марс става все по-актуална тема напоследък  (снимка: Марсианско общество – България)

Заселването на Марс става все по-актуална тема напоследък (снимка: Марсианско общество)

„Технологични предизвикателства пред заселването на планетата Марс” е темата на научно-приложна сесия, организирана от „Марсианско общество – България”, Офис за технологичен трансфер и Факултета по физика и инженерни технологии към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”. Събитието ще се състои на в събота, 29 ноември в сградата на университета и ще се отразява на живо в интернет, съобщиха организаторите.

Експерти в различни области ще представят технологични иновации за достъпен масов транспорт към Марс. В частност, ще бъде разгледан подходът на компанията SpaceX, основана от американския предприемач Елън Мъск. Двигатели, подходящи за бързи полети до Марс, е друг акцент в сесията.

Група ученици от 9-ти клас на НТГ-Пловдив пък ще покаже портативна червейна микроферма, а от Марсианско общество ще демонстрират прототип на аквапонна система. Заинтересовани училища могат да получат срещу регистрация комплект карти на Марс и основни аквапонни възли.

Темата за заселването на Марс става все по-актуална напоследък. Няколко известни предприемачи, сред които Елън Мъск, кроят амбициозни планове за създаване на колония на Червената планета. Според най-оптимистичния сценарий, заселването на Марс може да започне след десет години.

Мнозина специалисти обаче смятат, че изпращането на хора на Марс е изключително рисковано начинание и неоправдано от финансова гледна точка. Счита се също така, че космическият предел за човека е Марс.

Коментари по темата: „Как да заселим Марс ще дискутират в Пловдив”

добавете коментар...

  1. IDEA

    DA ZASELIM MUSA I NEGOVITE FENOVE NA MARS I DA VODIAT JIHAD S IZVUNZEMNITE

  2. Борис

    Тук сякаш на никой не е извстно, че на Марс не може да стъпи човек както на Луната. Пречките на Луната са най-вече вариации в температурите и липса на кислород.

    На Марс температурите варират в много по-големи граници, но радиацията е непреодолима и за сега, а вероятно и в следващите няколко стотин години няма да има решение.

    Масово заселване на Марс е абсолютно невъзможно по тази, а и ред други причини.
    Не случайно има съмнения за умственото здраве на Елън Мъск.

    Колкото са заглавието на мероприятието „Технологични предизвикателства пред заселването на планетата Марс”, то е абстрактно като тематика, но е абсолютно коректно за разлика от сензационното “Как да заселим Марс ще дискутират в Пловдив”.

  3. Anonymous

    На фона на българското (имам предвид българското) демографско, а дори и екзистенциално състояние, освен да се смее човек на това, какво друго…

    Иначе, … “(снимка: Марсианско общество)” 🙂

  4. Драгомир

    > Счита се също така, че космическият предел за човека е Марс.
    Що за глупост е това? Едно време са считали, че човек движещ се над 27 километра в час ще умре. Очевидно точно такава псевдонаука цитирате и в момента.

    > Българското знаме ще се вее първо на Марс!!!
    Да де, ама само защото първият американец стъпил на Марс ще разбере, че носи не американското, а българското знаме – и какво да прави, ще го развее. А то знамето е подменено в последния момент от българската мафия…

  5. Анонимен

    Редно е да поканят консултанти от Столипиново.

  6. Българин

    Българското знаме ще се вее първо на Марс!!!

Коментар