Японци ще строят подводен град с чиста енергия

Сферичният град ще плува на повърхността на морето, но може да се спуска надолу по 14-километров спираловиден път

Сферичният град ще плува на повърхността на морето, но може да се спуска надолу по 14-километров спираловиден път

След две години проектиране токийската корпорация Shimizu представи плановете си за първия подводен град в света. Според оценките на фирмата, градът би могъл да се построи само за няколко десетилетия при цена от 26 милиарда долара, съобщи GreenTech.bg.

Наречен „Океанска спирала” и захранван от чиста енергия, метрополисът по подобие на Атлантида, е най-новата футуристична схема, предложена от Shimizu. „Съвременната Атлантида” е разделена на три части, с подводен град в сфера с диаметър 480 метра, който може да побере до 5000 жители и включва зона със смесено предназначение, където хората могат да живеят, работят и играят.

Подводният град във вид на сфера с диаметър 480 метра може да побере до 5000 жители

Подводният град във вид на сфера с диаметър 480 метра може да побере до 5000 жители

Сферичният град ще плува на повърхността на морето, но може да се спуска надолу по 14-километров спираловиден път, за да се скрие в дълбините на морето по време на неблагоприятни метеорологични условия. Спиралата ще бъде свързана с научно-изследователски център, който ще копае дъното в търсене на благородни метали и ще създава енергия за града с помощта на температурните разлики на океанската вода.

„Океанска спирала” ще предложи на хората условия за живот, работа и забавления

„Океанска спирала” ще предложи на хората условия за живот, работа и забавления

„Това е просто един план на нашата компания, но ние се стремим да развием технологията, която ще ни даде възможност да изградим това подводно жизнено пространство”, казва говорителят на Shimizu Масатака Ногучи пред Уол Стрийт Джърнъл.

За нуждите на града ще се произвежда обезсолена вода с помощта на хидравлично налягане. Ще има рибовъдни стопанства около съоръжението. Специални микроорганизми ще бъдат „обучени” да конвертират въглеродния диоксид в метан за производство на енергия.

Проектът на Shimizu идва в отговор на опасенията от покачване на морското равнище и загубата на обитаеми земи. Дизайнът е реализиран с помощта на изследователи от Токийския университет, Японската агенция за морски и земни науки и технологии и Агенцията за научни изследвания в областта на рибарството. Строителната компания е изчислила, че технологията за изпълнение на „Океанска спирала” би могла да е готова до 2030 г.

Коментари по темата: „Японци ще строят подводен град с чиста енергия”

добавете коментар...

  1. ju

    6милярда би струвал асансьор до космоса. Мисля че това е по разумна инвестиция

  2. pami

    bihteli mi icpratili cnimka na podvodniqt grad

  3. pami

    vie maj neme razbrahte az cym ot bylgariq v celo benkobcki podeha cym v grad Plovdiv

  4. pami

    brawo mnogo cte dobri

  5. Хмм

    Хаха, не знам кой е превеждал, ама го е правил през пръсти. Първо, когато се говори за “Атлантида”, става дума за сериала Stargate Atlantis, а не за Платон, така че “съвременна” е леко неуместно. Също така, обучаването на микроорганизми ще е култово за гледане отстрани. Сигурен съм обаче, че ще се спести от учебна площ като организмите бъдат позиционирани на върха на показалката. 😀

Коментар