Дигитална изложба отвори врати в София

Дигиталната изложба включва над 200 творби от 80 български автори

Дигиталната изложба включва над 200 творби от 80 български автори

Първата дигитална изложба на творби от фонда на Националната художествена галерия (НХГ) отвори врати вчера. Изложбата включва над 200 творби от 80 български автори и ще продължи до 14 декември.

Експозицията се провежда в рамките на проекта „Непознатото богатство” – инициатива на Samsung с подкрепата на НХГ за дигитализация на целия фонд на Галерията. Проектът стартира с дигитализация на акварелния архив на Галерията, тъй като голяма част от тези картини никога не са били излагани. Причината за това е спецификата на съхранението им – изключително уязвими към светлината, те почти не излизат от архивите на Галерията.

Сред дигитализираните творби са произведения на велики български художници и някои от най-изтъкнатите ни акварелисти – Никола Маринов, Константин Щъркелов, Владимир Димитров-Майстора, Никола Танев, Александър Божинов и др. Залегнали са и творби на съвременни художници като Бисера Вълева – нейната картина „Жълтата водa” е част от цикъл произведения, съставили самостоятелната изложба на авторката през 2012 г. в София.

Като част от проекта Samsung разработва и мобилно приложение

Като част от проекта Samsung разработва и мобилно приложение

Сред най-ценните картини, намерили място в изложбата, са „Портрет на Фредерика” на Никола Маринов, „Автопортрет” на Никола Петров, „Цариградски цикъл” на Майстора, „Нашите майки все в черно ходят” и „Селска мадона” на Иван Милев, „Баба с ябълки” и „Мадона” на Васил Стоилов и др. Произведенията, които се излагат за първи път, са предимно на автори, творили след 1944 г.

Като част от проекта Samsung разработва и мобилно приложение, като идеята е по-широк кръг от хора да получат възможност да разгледат отблизо това национално богатство. Приложението „Велики български художници” ще бъде налично в началото на декември и ще може да се свали безплатно от Google Play.

Дигитализацията на фонда на НХГ ще продължи през 2015 г., като мобилното приложение ще се обновява постепенно с новите дигитализирани творби. Дигиталната изложба също ще продължи през 2015 г. с посещение в няколко големи града.

Коментар