K4Life управлява свързаните устройства в дома

Свързаните устройства у дома ще станат лесни за управление от едно единствено приложение

Свързаните устройства у дома ще станат лесни за управление от едно единствено приложение

Отворена платформа обещава да обедини управлението на всички домашни устройства, свързани към интернет. Разработката е дело на американския стартъп K4Connect, който твърди, че марката, стандартите и протоколите няма да имат значение за крайния потребител на устройства и услуги.

Проектът K4Life е насочен на първо място към възрастните и хората с ограничени възможности, които предпочитат опростени приложения от типа „всичко-в-едно”. Персоналната настройваема система ще обедини устройства и услуги от различни производители.

В дома на потребителите ще бъде инсталиран безжичен управляващ блок, към който могат да се свържат най-различни устройства – термостати, осветителни тела, охранителни системи, датчици за дим, кафеварки, телевизори, медицински монитори и дори дозатори за лекарства. Всички тези устройства ще са достъпни за управление от смартфон, така че хората с ограничени възможности да не зависят от роднини и обслужващ персонал.

По план, K4Life трябва да излезе на пазара в началото на 2015 г. Системата ще се продава директно на крайните потребители, както и на организации, на които би била от полза. Предвижда се също създаване на мрежа за разработчици на нови устройства и приложения.

Прогнозите сочат, че към 2020 г. на един потребител ще се падат средно по 6,6 умни устройства, а концепцията „интернет на нещата” (IoT) ще придобива все по-реални измерения. Липсата на стандарт за взаимодействие между устройствата обаче е сериозен проблем. Предполага се, че компании като Google, Apple, Microsoft и Samsung са заинтересовани от създаване и налагане на подобен стандарт.

Коментар