Samsung и LG отчайват конкурентите на ТВ пазара

Доминацията на Samsung и LG на пазара за телевизори не оставя шансове за ръст на конкурентите

Доминацията на Samsung и LG на пазара за телевизори не оставя шансове за ръст на конкурентите

Пазарът на телевизори ще продължи да нараства, като все по-голям дял ще придобиват корейските производители, сочат прогнозите.

През настоящата година продажбите на телевизори в световен мащаб ще достигнат 215 млн. броя, което е ръст от 5,4% спрямо 2013 г., по данни на TrendForce.

Темповете на растеж са по-големи от очакваните, благодарение на оживлението на двата най-големи пазара – САЩ и Китай, както и на увеличените продажби на телевизори с голям размер.

Прогнозата за 2015 г. сочи ръст на продажбите с 3,9% до 223 млн. броя. Консервативната оценка е продиктувана от сдържащи фактори като повишението на цените на ТВ панелите и доминацията на Samsung и LG, които не оставят шансове за ръст на конкурентите.

Южнокорейските производители ще продължат да играят ключова роля на ТВ пазара. Общият дял на Samsung и LG ще нарасне до 41% през 2015 г., в сравнение с 37,7% през настоящата година.

Засилването на позициите на двете компании ще се отрази негативно на производителите от Китай и Япония. Очаква се през следващата година делът на китайците да нарасне съвсем слабо до 27,9%, спрямо 26,3% през тази година. Японските играчи пък ще загубят пазарен дял – от 19,1% сега до 16,9% през 2015 г.

Коментар