Създават отворена платформа за „умния дом”

Най-важното в един „интелигентен” дом е възможно най-голям брой уреди и системи да обменят данни помежду си и с мобилни устройства

Най-важното в един „интелигентен” дом е възможно най-голям брой уреди и системи да обменят данни помежду си и с мобилни устройства

Три водещи технологични компании – Bosch, ABB и Cisco – създадоха съвместно дружество за разработка и управление на отворена софтуерна платформа за т.нар. „умен дом”. Централата на съвместното предприятие ще бъде в Германия, регистрацията е внесена за одобрение от антитръстовите институции, като се очаква компанията да започне работа в началото на 2015 г.

Най-важното в един „интелигентен” дом е възможно най-голям брой домакински уреди и системи – например перални, щори, отоплителни и осветителни тела – лесно и сигурно да обменят данни както помежду си, така и с други устройства като смартфони и таблети.

Целта на джойнт венчъра на ABB, Bosch и Cisco е да разработи и управлява отворена софтуерна платформа, чрез която да се осъществява лесен обмен на данни между уредите от различни марки. По този начин в бъдеще потребителите няма да се безпокоят за технологичната съвместимост на домакинските си електроуреди.

Платформата ще създаде и среда за предоставяне на много нови услуги в областта на енергийния мениджмънт, технологиите за сигурност и забавленията. Ще възникнат и нови бизнес модели – например в рамките на новата концепция могат да се създадат богата гама от софтуерни приложения.

Наред с това трите компании ще поканят производители на домакински електроуреди, развлекателна електроника, системи за автоматизация на дома и интернет услуги да се обединят в обща бизнес екосистема. Целта й да се улесни сътрудничеството и да се включат в максимална степен изискванията на потребителите при разработката на софтуерната платформа.

Коментар