Microsoft разработва нов браузър Spartan

Microsoft разработва още една линия браузъри освен Internet Explorer

Microsoft разработва още една, самостоятелна линия браузъри Spartan, наред с наложения вече на пазара Internet Explorer

Microsoft работи по създаване на съвършено нов браузър, който може да се появи заедно с операционната система Windows 10 през следващата година, твърди ZDNet.

Браузърът носи кодово име Spartan и ще се развива самостоятелно, извън линията Internet Explorer. В основата на новия проект стоят технологиите Microsoft Trident и Microsoft Chakra JavaScript.

Spartan е олекотен браузър, подобен по интерфейс на Chrome и Firefox. В него е предвидена поддръжка на разширения.

Очаква се Spartan да влезе в състава на Windows 10 за настолни компютри, заедно с Internet Explorer. Освен това новият браузър ще се доставя заедно с версията на операционната система за мобилни устройства.

Microsoft може да разкрие подробности за Spartan на предстоящата конференция, посветена на Windows 10. Събитието е предвидено на 21 януари, а финалната версия на новата ОС ще излезе в края на лятото или началото на есента на 2015 г.

Коментари по темата: „Microsoft разработва нов браузър Spartan”

добавете коментар...

  1. Емко

    IE 11 е доста добър браузър, но страда от предубежденията на масите, които несправедливо му прехвърлят недостатъците на предшествениците му. Аз лично ползвам Хром заради по-удобния интерфейс и екстенжъните. IE 11 обаче зарежда страниците светкавично и управлява по-добре паметта. Ето един материал: “http://blog.en.uptodown.com/browser-comparison-chrome-firefox-explorer-opera/”

  2. :-)

    Нека! Да се чуства изобилието!

  3. Кирил

    Microsoft НЕ победиха Netscape, те го откраднаха и доразвиха!

  4. Mozo

    Наистина няма такъв браузър като Хром – уникален боклук, тежък като слон, с един милион процеса, с прелоузър, за да лъжат смотаните потребители колко бил бърз, с абсолютно никаква възможност за къстъмайз – уникален боклук. Верно няма такъв браузър като него.

  5. Тодор

    @Програмист: Безспорно в момента няма друг броузър като Хром, но това не е добре за нас – крайните потребители. Трябва да има конкуренция ако искаме нещата да се развиват.
    Малко история – някога преди много години Нетскейп беше най-използвания броузър, но Майкрософт ги победиха, защото направиха по-добър от техния броузър. След като ги победиха обаче спряха да разработват броузъра си (и защо да го правят след като са победили и нямат конкуренция :)) Нищо не изключва възможността Гугъл да направят същото.

  6. Anonymous

    Аз си ползвам Opera и съм много доволен със сяка нова версия става все по добър и надежден 😉

  7. 69

    Гледам, тук само знаещи сте се събрали, но не можете да направите и една четвърт от постиженията на Майкрософт.
    Най-лесно е да даваш оценки на другите. Да ви попитам вас, господа и дами, колко успешни уеб и други приложения сте създали, при това със световна слава? Какво, нито едно ли? Е, тогава не се изхвърляйте, ставате за резил.

  8. Драго

    Жив да не бях….но хубаво, че са предприели такава инициатива, за да има по-скапан браузър от IE. 🙂 Поне в това ги бива Microsoft – да правят кофти уеб приложения. 🙂

  9. XxX

    Единственото, в което Майкрософт са добро е Офис пакета, та викаш там да се концентрират и друго да не правят? И аз така, обаче офиса е толкова добър, че то няма какво да му се подобрява.

  10. Драгомир

    Spartan е наименование на чипове на фирмата Xilinx. Както винаги май MS много не зачитат запазените марки. Както metro интерфейсът трябваше да го преименуват, то и това творение ще се наложи вероятно същото…

  11. Програмист

    Има само един браузер и той се казва Chrome.
    От тук нататък който, каквото и да направи, колкото и да е добро е много закъснял.
    Колко години MS не можаха да направят един читав браузер, пък сега ли ще направят нещо. По добре да се откажат и да се концентрират върху това в което са добри.

Коментар