Камерън иска блокиране на надеждно кодираните услуги

Планът на британския премиер Дейвид Камерън предвижда засилване на контрола в интернет

Планът на британския премиер Дейвид Камерън предвижда засилване на контрола в интернет

Британският премиер Дейвид Камерън не изключва възможността за блокиране на уеб услугите със силно кодиране като мярка срещу тероризма. Намерението на министър председателя става ясно от негово изявление по повод трагедията в Париж, цитирано от Индипендънт.

Огласеният от Камерън план предвижда засилване на следеното в интернет с цел прихващане на разговори между потенциални терористи. Друга точка от плана е блокирането на достъпа до услуги, които предлагат надеждни средства за кодиране на комуникацията, от рода на WhatsApp, Snapchat, Telegram, iMessage и FaceTime.

Става въпрос за услуги с кодиране на данните от страната на клиента (end-to-end), при които е невъзможно да бъде прихванат трафикът чрез натиск върху доставчиците на услугите. При централизирани механизми за кодиране на сървърно ниво, спецслужбите могат да проследят трафика, като получат достъп до ключовете от доставчика на услугата.

По думите на Камерън, създателите на услуги за кодирано предаване на данни са длъжни да осигуряват достъп на спецслужбите на информацията, предавана по шифрования канал, когато е предявено официално искане към тях. Ако използваните в мрежата методи за кодиране възпрепятстват подобен контрол, тогава тези услуги могат да бъдат блокирани.

Коментари по темата: „Камерън иска блокиране на надеждно кодираните услуги”

добавете коментар...

  1. Танчев

    Направо да правят, като фейсбук т.е. да им искат директно паролите за мейлите, скайпа и за сметките!

  2. Джонатан Алън

    Сега трябва да мислим как да контролираме европейски граждани, които искат да ходят в Tурция.

  3. Драгомир

    Анон непрозрачни дрехи се допускат, когато под тях има монтирани камери, които записват и препращат всеки сантиметър от тялото ти.

    Надеждно криптиране? Ако криптографията може да бъде ограничена, то стеганография не може по никакъв начин. Ще си пратиш безобидна снимка (или дори ще я поместиш публично във FB), която като се анализира подобаващо ще може да извлече надеждно криптираната информация.

    Изводът е, че Дейвид Камерън е пост политик. От технологии бъкел не разбира. Терористите са на светлинни години пред него…

  4. Анон

    Не изключвам възможността да се забранят дрехите или да се носят прозрачни такива, като мярка срещу тероризма. Хората са длъжни да изпълнят това, защото потенциалните терористи използват дрехите си, за да крият чрез тях оръжия и експлозиви. Спецслужбите трябва да имат пълен достъп при измислена и нагласена заповед издадена в пълна тайна да гледат и бъркат където си поискат.

  5. Anonymous

    Тези надминаха и Иран

  6. Petrov

    Естествено, че искат достъп, хангличаните и хамериканците трябва всичко да контролират и да знаят. А като изкуствени причини освен своите продукти терористите, могат да кажат и че ще следят за потенциални връзки на хората с извънземни.

Коментар