Насочена светлина зарежда мобилни телефони

Прототипна система, разработена от Microsoft Research в Китай, използва наличната светлина за безжично зареждане на телефони. Докато познатите технологии за безжично зареждане изискват от потребителя съзнателно да постави телефона си на определено място, то при системата на Юнсин Лиу, Жен Кин и Чунши Жао потребителят просто може да захвърли телефона си на масата – той ще се зареди автоматично чрез… наличната светлина.

Прототипът на системата AutoCharge на база Kinect (горе) и на смартфона с фотоволтаичен панел (източник: Microsoft Research Китай)

Прототипът на системата AutoCharge на база Kinect (горе) и на смартфона с фотоволтаичен панел (източник: Microsoft Research Китай)

Тримата изследователи вече са изградили работещ прототип на системата, известна като AutoCharge. Използвайки външна камера (в случая Kinect) и софтуер за разпознаване на обекти, AutoCharge постоянно сканира повърхността на масата, търсейки предмети с формата на смартфон. Когато засече такава вещ – което става за по-малко от една секунда, системата насочва фокусиран светлинен лъч върху телефона.

Както камерата, така и светлината могат да се въртят, за да може системата да види и освети целта си от оптимален ъгъл, пише GreenTech.bg. На свой ред, фотоволтаичен панел върху телефона (което би могло да е и прозрачен Wysips филм) започва да генерира електричество от тази светлина и така зарежда батерията на телефона.

AutoCharge може точно да разпознае телефон сред много други обекти на масата (източник: Microsoft Research Китай)

AutoCharge може точно да разпознае телефон сред много други обекти на масата (източник: Microsoft Research Китай)

При тестовете на прототипа е използван фототолтаичен панел с размера на телефон. Установено е, че телефонът се зарежда приблизително толкова бързо, колкото и с повечето кабелни зарядни устройства.

За да избегне непрекъснатото осветяване на телефони, които не се нуждаят от зареждане, AutoCharge използва система, при която фотоволтаичният панел зарежда микроконтролер и LED индикатор, разположени върху горната повърхност на телефона. Когато телефонът бъде осветен, диодът започва да мига по определен начин, показвайки текущото ниво на батерията. AutoCharge използва своята камера, за да разбере сигнала.

Така системата ще продължи да осветява телефона само дотогава, докато той има нужда от зареждане. Когато батерията на телефона е пълна, LED индикаторът започва да мига по различен начин, сигнализирайки на AutoCharge, че е време да спре осветяването.

Ако софтуерът за разпознаване на обекти се заблуди от предмет, подобен на смартфон, който всъщност е нещо друго, то липсата на мигащия светодиод ще „каже” на AutoCharge да не се опитва да зареди това устройство.

В доклада за изследванията си учените признават, че AutoCharge е „все още далеч от истински продукт”. Едно от най-големите препятствия за новата технология остава недостигът на телефони със слънчеви панели. Поне засега…

Коментар