Microsoft обяви 11% спад на печалбата

Една от главните причини за спада на печалбата на Microsoft е продължаващата интеграция на телефонното подразделение на Nokia

Microsoft отчете ръст на приходите с 8% до $26,47 млрд. и спад на печалбата с 11% до $5,86 млрд. през третото финансово тримесечие

Печалбата на Microsoft намаля с 11% през второто тримесечие на финансовата 2015 г.до $5,86 млрд., спрямо $6,56 млрд. година по-рано. В същото време приходите на компанията са нараснали с 8%, достигайки $26,47 млрд., сочи финансовият отчет за периода октомври-декември 2014 г.

Една от главните причини за спада на печалбата е продължаващата интеграция на телефонното подразделение на Nokia, придобито от Microsoft за 7,2 млрд. долара. Приходите от този бизнес възлизат на 2 млрд. долара през тримесечието, като са продадени 10,5 млн. смартфона Lumia, което е с 28% повече спрямо периода октомври-декември 2013 г.

През отчетния период Microsoft e похарчила 243 млн. долара за преструктуриране, което намалява печалбата й с 2 цента на акция. В следващите две тримесечия от финансовата година Microsoft ще похарчи по още 100 млн. долара за реструктуриране.

Свиването на печалбата се дължи и на още няколко фактора, вкл. данъци, слабо търсене на персонални компютри и висок курс на долара. Продажбите на Windows по OEM лицензи са намалели с 13%. Същевременно, подразделението за потребителски продукти Devices & Consumer бележи ръст от 8% на приходите за периода октомври-ноември 2014 г., които достигат $12,9 млрд.

Подразделението за корпоративни продукти Microsoft Commercial завършва тримесечието с 5% ръст на приходите, възлизащи на $13,3 млрд., докато сървърните продукти и услуги, вкл. Azure, бележат ръст от 9%.

Бизнесът с таблети носи на Microsoft приходи в размер на 1,1 млрд. долара, или 24% повече на годишна база. Абонатите на Office 365 Home и Personal са се увеличили с 30% до 9,2 милиона. Продажбите на геймърски конзоли Xbox достигат 6,6 млн. броя, а приходите от реклама нарастват с 23%.

Коментари по темата: „Microsoft обяви 11% спад на печалбата”

добавете коментар...

  1. XxX

    Муха ги облизала – нищо и половина за тях

Коментар