14-нм процесори AMD излизат през 2016 г.

Новите чипове Summit Ridge ще консумират не повече от 95 вата

Новите чипове Summit Ridge ще консумират не повече от 95 вата

Първите 14-нанометрови чипове на AMD от ново поколение ще излязат на пазара през 2016 г. Наскоро изпълнителният директор на компанията Лиза Су съобщи, че AMD работи усилено по редица нови продукти, които ще се произвеждат по 14-нм технология FinFET.

Според публикация в SweClockers, новите процесори ще навлязат в потребителските компютри през следващата година. Става въпрос за чипове с кодово име Summit Ridge и архитектура Zen.

AMD може да се откаже от модулния дизайн в полза на архитектура, която наподобява Hyper-Threading или просто да увеличи максимално паралелизма при изпълнение на инструкциите. Очаква се Zen да увеличи едновременно енергийната ефективност и производителността на процесорите.

14-нанометровите чипове Summit Ridge ще имат до осем изчислителни ядра и интегриран контролер за памет DDR4 – вероятно двуканален. Процесорите, изпълнени за Socket FM3, ще консумират не повече от 95 вата.

Всички чипове от поколение Zen ще включват логика за северен мост. Същевременно AMD разработва нов южен мост, известен засега като Promontory. Предполага се, че Summit Ridge ще излязат през третото тримесечие на 2016 г.

Коментари по темата: „14-нм процесори AMD излизат през 2016 г.”

добавете коментар...

  1. Aa

    Intel колко ще изостанаът с това зен

  2. Anonymous

    Кой е казал, че феновете на АМД ги вълнува да е евтино! Интел също имат доста евтини процесори.

  3. :)

    За AMD винаги е късно. Но пък си имат и своите фенове (които ги вълнува само да е евтино).

  4. Шимо

    Няма ли, да е малко късно? Или при AMD това е традиция…

Коментар