Mozilla ще пренася виртуалната реалност в уеб

Експериментален Firefox поддържа виртуална реалност чрез шлемове Oculus Rift

Експериментален Firefox поддържа виртуална реалност чрез шлемове Oculus Rift

Mozilla напредва с разработката на експериментална версия на браузъра Firefox, която поддържа уеб-базирани приложения за виртуална реалност. Подобни програми се използват с шлема за виртуална реалност Oculus Rift. Приложният програмен интерфейс WebVR вече се поддържа в каналите Firefox Nightly и Developer Edition.

За да получи потребителят усещане, че участва във виртуалния свят, а не е просто наблюдател на симулация, е необходимо да бъде намалено до минимум времето между движението на главата и реакцията на екрана. Именно тази цел преследват разработките на Mozilla – компанията вярва, че ще подобри не само виртуалния свят, но и уеб средата като цяло.

WebVR е експериментален API (приложен програмен интерфейс), който опростява взаимодействието между браузъра и шлемовете за виртуална реалност. Google също тества WebVR, така че поддръжката на този API от два водещи браузъра (Fireox и Chrome) дава надежди за превръщането му в официален стандарт и скорошна интеграция в уеб.

Предварителните версии на Firefox с WebVR работят само с шлемове Oculus Rift, като се изисква и инсталиране на разширение. В бъдеще Mozilla ще осигури поддръжка и за други устройства, например Google Cardboard. Всичко това ще способства за популяризиране на технологиите за виртуална реалност.

Коментари по темата: „Mozilla ще пренася виртуалната реалност в уеб”

добавете коментар...

  1. far4qrewq43

    Акъл море патки пасе…

  2. Ивко

    Драгомире, освен това което пишеш също пропускаш момента, че нужно солидна подкрепа на ходещите хора с торби пари за налагането и освен това интернета е все още калпав и не е достатъчно бърз също няма как стане без нови мощни видео карти и нови компютри.

  3. Драгомир

    Преди време в браузъри беше интегрирана възможност за да се играят игри като Doom. Е, оказа се глупаво. На многократно по-слаби компютърни конфигурации можеше да се играе Doom при това на много по-добра скорост. Технологията не се наложи.

    Същото е и това, което се прави сега. Добавят някаква супер тежка технология, за да принудят потребителите да минат на по-нов хардуер. Но в резултат на това отначало потребителите ще останат на старите версии на браузърите, а в последствие ще намерят такава версия на браузъра, която е изтрила въпросните виртуални ненужни възможности.

    Налагането на виртуалната реалност има бъдеще, но според мен то нямащ нищо общо със съвременните браузъри. Това ще си е някакъв напълно отделен продукт. Най-вероятно такъв, интегриран с операционната система, а не с браузърите. Наистина, ако не се вгради подобно приложение в операционната система, то съдбата му ще е подобна на Second Life – след време ще бъде доста забравено…

Коментар