Microsoft отваря услугата Cosmos за клиенти

Системата Cosmos работи на базата на облачна платформа Azure

Клиентите на Microsoft ще могат да ползват клауд услуга Cosmos за анализ на големи данни

Microsoft подготвя платена версия на системата за обработка на големи данни (Big Data) Cosmos. Услугата работи на базата на облачна платформа Azure и позволява съхранение и анализ на големи обеми информация.

Досега Microsoft ползваше Cosmos за вътрешни цели, в частност за нуждите на Bing, AdCenter, MSN, Skype, Windows Live и други услуги. В момента компанията привлича хиляди програмисти за работа по комерсиалната версия на Cosmos.

Облачното решение включва система за анализ на данни с кодово име Kona и система за съхранение на данни Cabo, твърди публикация в ZDNet. Важен елемент на Cosmos е езика за програмиране SQL-IP, създаден за работа с бази данни.

SQL-IP съчетава SQL, C# и .NET и поддържа паралелни изчисления. Очаква се Microsoft да пусне скоро и специален плъгин на Visual Studio за поддръжка на SQL-IP.

Цената на Cosmos услугите ще зависи от сферата на приложение. Така например, ако клиентите не се нуждаят от съхранение на данни, те ще плащат само за анализ на данните, които се намират на техните сървъри.

Коментар