Хетнет на Nokia и SK Telecom „хваща бика за рогата”

hetnet_qaulcomm-featuredПреди броени дни SK Telecom успя да реализира една интересна технология с трудно произносимо име в своята Nokia-базирана LTE мрежа в Куанджу, Южна Корея.

Технологията се нарича Усъвършенствана интерклетъчна интерферентна координация – накратко eICIC. Нейната цел е да направи така, че в една мрежа, в която има клетки от всякакви размери и форми, всичко да функционира в хармония.

SK Telecom и Nokia Networks твърдят, че са направили първата комерсиална клетъчна хетерогенна мрежа – накратко хетнет – в която един куп малки клетки, монтирани върху мачти или стени на сгради – предават сигналите под шапката на една голяма макро-клетка, монтирана на съответната кула, съобщи gigaom.com.

Обикновено при такива ситуации се получава „супа” от сигнали, заради крос-интерференцията. Проблемът идва от факта, че сигналите на голямата клетка „смазват” сигналите на малките клетки – или пък обратното. Точно в това се състои постижението на хетнета – крос-интерференциите са заменени от хармонично функциониране.

Малките клетки предават сигналите под шапката на една голяма макро-клетка (илюстрация:Qualcomm)

Малките клетки предават сигналите под шапката на една голяма макро-клетка (илюстрация:Qualcomm)

С помощта на eICIC мрежата може да координира как и кога клетките предават сигнали – с цел предотвратяване на голяма част от нежеланите интерференции. eICIC е ключов компонент от този набор от ултра-модерни технологии, които станаха известни под общия знаменател „LTE-Advanced”, и ще бъде от решаващо значение за изграждане на свръхплътните мрежи на бъдещето с огромни широколентови капацитети.

SK се заиграва с тази технология от известно време – за първи път тя бе тема на инженерните разговори из лабораториите още през 2011 г. Това обаче е много трудна за овладяване система. Смущенията винаги са били проклятието на съществуващите радиочестотни структури, тъй като колкото повече предавателни точки се поставят в мрежата, толкова повече са местата, където се създава припокриване между предаваните сигнали. А навсякъде, където има припокриване, са налице смущения, лоши сигнали и… скапани връзки.

Вместо да се опитва да избягва това припокриване, хетерогенната мрежа решава проблема, „хващайки бика за рогата”. Технологията eICIC директно преодолява смущенията, като координира интерференциите.

SK е готов да започне разпространение на своята хетнет система из цяла Южна Корея с помощта на eICIC. Това означава, че останалата част от мобилната индустрия ще може да последва тези смели стъпки. А това на свой ред ще доведе до по-спокойно въвеждане на малките клетки, така че мрежите все по-рядко да бъдат пренатоварени на оживените места и да могат да пренасят огромни количества данни много по-сполучливо.

Коментари по темата: „Хетнет на Nokia и SK Telecom „хваща бика за рогата””

добавете коментар...

  1. nas

    Тъкмо ще отпадне нуждата от стоене на слънце за да хванем тен, въпроса е какъв цвят ще придобием 🙂

  2. Ивко

    Супер облъчване отвсякъде ще получим – дано се отрази положително на ромската популация да се размножават по-малко. А ние да почнем да ходим с екранирани каски с фолио, за да ни оцелеят малко по-дълго мозъците.

    Всичко е от алчност за пари – не на шега ще получаваме огромна доза електромагнитна радиация. Жалко, че всички пренебрегват надеждните и бързи оптични кабели, които не разпръскват излишни лъчения върху всичко наоколо.

    Това е резултат от монопола на мобилниците в предоставянето на некачествен, скъп и вреден за здравето облъчващ Интернет. Нищо не може да ни предпази вече от техните облъчватели.

Коментар