IBM може да съкрати 118 хиляди души

IBM е в процес на реорганизация, при която всеки четвърти служител на компанията може да загуби работата си

IBM е в процес на реорганизация, при която всеки четвърти служител на компанията може да загуби работата си

Ръководството на IBM планира да съкрати всеки четвърти служител в компанията, като реакция на финансовите трудности напоследък. Според източници на Forbes, до края на февруари корпорацията ще освободи 118 хиляди души, или 26% от целия персонал.

Съкращенията ще засегнат най-вече служителите на компанията в САЩ и в по-малка степен офисите на IBM в останалите региони по света. Планираната реорганизация се нарича Project Chrome, твърди американското издание, но засега няма официално потвърждение за нея от ИТ гиганта.

През последното тримесечие на 2014 г. приходите на IBM намаляха с 12% до 24,1 млрд. долара. Това бе 11-то поред тримесечие на спад за компанията. Като цяло за годината, IBM отчете намаление с 6% на приходите, които възлизат на 92,8 млрд. долара.

В момента IBM извършва преход от бизнес с хардуер и услуги към облачни технологии. През миналата година облакът донесе около 7 милиарда долара на компанията, което бе ръст от 60% спрямо 2013-та.

IBM поставя също акцент върху мобилните и аналитични решения, както и върху информационната сигурност. В тези три сегмента приходите на компанията нараснаха съответно с 200%, 7% и 19% през миналата година.

В същото време хардуерният бизнес носи все по-малко постъпления на IBM. Приходите от продажби на сървъри, системи за съхранение на данни и друго оборудване намаляха с 23% до 10 млрд. долара през миналата година.

Коментари по темата: „IBM може да съкрати 118 хиляди души”

добавете коментар...

  1. :o)

    Тия IBM са много хитри.
    Съкратиха си производството на хардуер, продадоха си гъза на китайския ЛЕНОВО за да се насочат към софтуер, облаци и услуги.
    Сега и там им се виждат скъпи служителите 🙂

    Напомнят ми на вица за затворника мазохист, дето си режел по пръст и го хвърлял извън килията и другия се обадил “абе ти много тарикатски се измъкваш” 🙂 🙂 🙂

Коментар