Нов браузър Fifth консумира нищожно малко памет

Fifth има спартански дизайн, с широки възможности за настройки

Fifth има спартански дизайн, с широки възможности за настройки

Съвременните браузъри са бързи, сигурни и функционални. Проблем обаче е голямата консумация на системни ресурси, най-вече памет. Един нов продукт, минималистичният браузър Fifth за Linux обещава да реши този проблем.

Fifth има спартански дизайн, с широки възможности за настройки и разширения за напреднали. Потребителят получава пълен контрол на браузъра, уверява разработчикът.

Интерфейсът на Fifth е проектиран с използване на кросплатформения набор от инструменти FLTK, а за показване на страниците се разчита на WebKit (модул WebkitFLTK). Кодът на браузъра се разпространява под лиценз GPLv3.

Тестовете показват, че Fifth консумира минимално количество системни ресурси. Така например, браузърът заема само 192,5 MB оперативна памет, докато популярният Firefox 33 консумира няколко пъти повече – 853,1 MB, а Opera 12.16 – 363 MB.

Всички компоненти на Fifth са написани на езика C/C++, без използване на JavaScript. Изключена е поддръжката на технологии, които могат да повлияят негативно на сигурността и работата с браузъра, например WebGL, WebCL, плъгини, тагове „audio” и „video”, като за видеото са налични бутон „зареждане” и стрийминг.

Даунлоуд: Fifth за Linux

Коментари по темата: „Нов браузър Fifth консумира нищожно малко памет”

добавете коментар...

  1. хех

    Линукс не е навлязъл на масовия пазар от 20 години, щото допреди няколко изобщо не беше за масовия потребител. От скоро почнаха да го правят по-прост за ползване в “домашна среда”. Другата причина е, че хората си пилеят времето в играене на игри, а такива на линукс не вървят. Във всяко друго отношение уиндоус не може да му стъпи намалкия пръст

  2. Re: Бай Иван

    Май наистина си прав за линукса. Така е ….. опаковката продава и комерсиализма върти света.

  3. Бай Иван

    Изглежда подобно извращение е напълно нормално за потребителите на линукс. В такъв случай не бива да буди учудване факта, че линукс не успя да навлезе сред масовия потребител за повече от 20 години съществуване.

  4. Re: Бай Иван

    До коментар 1 …… и какво му е удобното, ако половината екран ти е зает от излишни бутони и ленти на измислени търсачки. Простотата е съвършенство, което се постига само от най-добрите програмисти. Останалите могат да тъпчат само излишен код и процесорни ядра и то за к’во ………. за да може Бай Иван да си почете мейла.

  5. Besen

    Поне пишете, че е за Linux бе, “tech”news, за да няма идиотски коментари, като горните 😀

  6. юрий

    не работи на вин 7

  7. Бай Иван

    Ако ни беше грижа за паметта, щяхме да ползваме Нетскейп или ИЕ 6. Хората искат удобство и удоволствие от сърфирането, а не спартански дизайн.

Коментар