Облачното пространство – една нова ера

81% от компаниите, които вече са потребители на облачни услуги, отбелязват капиталови спестявания

81% от компаниите, които вече са потребители на облачни услуги, отбелязват капиталови спестявания

Облачното пространство започва да придобива все по-голямо значение в интернет. Само се замислете колко често използвате Gmail, Dropbox, Google Drive или iCloud. Възможно е дори да не сте осъзнали, но и вие вече сте част от милиардите хора по света, облагодетелствани от облачните услуги.

Хиляди компании ежедневно започват да ползват облачни услуги, за да се възползват от предимства като по-лесен достъп до приложения и ИТ технологии. Със сигурност облачното пространство няма да бъде „отвято” от мрежата, а напротив – вероятно ще се превърне в основен неин компонент.

Все повече уебсайтове ще се облагодетелстват от иновативните облачни услуги. Ето посоките на развитие, които buildyourbestcloud.com предвижда за облачното пространство:

Хостинг

Все по-често и по редица причини компании, независими предприемачи и блогъри разполагат уебсайтовете, онлайн приложенията и услугите си в „облачното” пространство. Ако досега много начинаещи фирми и програмисти (как да стана програмист) са срещали финансови затруднения при стартирането на своите уебстраници, то облачните услуги им откриват нови възможности с отстъпката, която получава всяка стартъп компания.

Освен това с облачното пространство се подобрява достъпът до приложения, услуги и сайтове. Облачното пространство е и лесно мащабируемо. Традиционно употребяваният хостинг все още е първенец в „категорията”, но тенденциите се променят светкавично.

81% от компаниите, които вече са потребители на облачни услуги, отбелязват капиталови спестявания, откакто са започнали да ги използват. Според изчисленията, крайните потребители на облачни услуги ще похарчат повече от $180 милиарда преди края на 2015 г. Няма как да не се съгласите, че звучи наистина обещаващо!

Публично облачно пространство

Частното облачно пространство може само да диша праха на публичния си побратим. Без повече загубени телефонни номера, без повече часове в чакане снимките да се изпратят по Skype, без повече недостиг на паметта. Облачното пространство решава всички тези проблеми. То е достъпен и лесен начин за запазване на огромно количество информация за всеки един потребител на интернет. Разбира се, сигурността и секретността на частния вариант са далеч по-големи, но не е изключено в близко бъдеще редица дребни компании да се прехвърлят към публичното облачно пространство, за да съкратят разходите си.

Твърд диск

Ако използвате често електронна поща или социални мрежи, вероятно голяма част от вашите данни са в облачното пространство. Дори е възможно там да разполагате с повече информация, отколкото на собствения си компютър. Оттук и въпросът – възможно ли е облачното пространство наистина да замени твърдия диск?

Отчасти да, отчасти не. За да се зареди компютърната операционна система, й е необходим определен запас от данни, които трябва да се намират перманентно на вашето устройство. За да продължи да функционира след това, то се нуждае и от други поддържащи го файлове, които се намират на твърдия диск.

Но що се отнася до всяка друга информация, облачното пространство е много по-благонадеждно място за съхранение. То ви осигурява достъп до желаните файлове от всеки таблет, смартфон или компютър посредством интернет. Също така вече няма да е необходимо да се притеснявате, че с повреждането на твърдия диск ще изчезне и цялата ви съхранявана информация.

Хардуерна революция

С развитието на облачното пространство, ще се понижи и цената на хардуера. Очаква се процесорите в центровете за данни да станат с по-малка мощност и съответно с по-ниска цена. Освен това нискомощностните ARM чипове биха били както по-икономични, така и далеч по-екологични.

Кристина Кацарска

Кристина Кацарска

Коментари по темата: „Облачното пространство – една нова ера”

добавете коментар...

  1. Бай Танас на кюшето

    А бе ще видите вие едни облаци. Една по-яка магнитна буря и цък-язък. Аз всичко принтирам и записвам на двд за всеки случай. На пра баба ми грамофонните плочи още ми вършат работа, да не говорим за старото евангелие от 7 век.

  2. Тома Неверни

    “Също така вече няма да е необходимо да се притеснявате, че с повреждането на твърдия диск ще изчезне и цялата ви съхранявана информация.”–І Дааааа, понеже в облака твърдите дискове никога не се повреждат!!!! 🙂

  3. :o)

    ами да добре си го обяснил бай Програмисте, но незнам ти какво предлагаш в случая?
    Ако толкова те е страх от американците можеш да си дръпнеш лан кабела и ценната ти информация е защитена завинаги 🙂

    Много ясно че частните потребители доста отдавна са в облака…с лични снимки, филми, музика и други “много важни” за тайните служби файлове 🙂

    А колкото до това, ако ти е наистина важна информацията и си плащаш за сървърно място
    аз не виждам как може да ти изчезне някога информацията. Всеки съд ще унищожи доставчика.

  4. бай Програмист

    Ами то много хубаво, само където не се споменава че всичко което качите в облака вече става достъпно за американците.И ако в един момент нещо не им се харесате ви дърпат шалтера я защото сте терорист я за нещо друго и цялата ви информация или бизнес отиват къде на КИНО.Отделно че ще ви шпионират както си искат ( то не че сега не го правят).ама поне сега требе да положат усилия някакви 🙂

Коментар