Изкуствено „дърво” зарежда смартфон

Изкуственото дърво изработва енергия по два начина – за сметка на осветлението и чрез преобразуване на вибрациите на листата

Изкуственото дърво изработва енергия по два начина – за сметка на осветлението и чрез преобразуване на вибрациите на листата (снимка: VTT)

Учени от Центъра за технически изследвания на Финландия (VTT) са отпечатали на 3D принтер изкуствено дърво, което може да се използва за зареждане на мобилни устройства, съобщи EE Times.

Листата на дървото представляват слънчеви панели, направени от органични материали. Генерираното от тях електричество се насочва към стеблата по проводници.

Енергията се изработва по два начина – за сметка на осветлението и чрез преобразуване на вибрациите на листата, които възникват при вятър или промени в температурата.

Количеството генерирана енергия е достатъчно за захранване на няколко мобилни устройства. По думите на разработчиците, технологията има неограничени възможности за приложение.

Така например, могат да бъдат създадени цели изкуствени гори от подобни дървета, които ще произвеждат значителна количества електричество от възобновяеми източници. Предимство на отпечатаните дървета е, че могат да се ползват и в помещения, и на открито.

Коментар