САЩ дават $3 млн. за донос срещу руски хакер

Държавният департамент на САЩ и ФБР обявиха награда от 3 млн. долара за информация, която би помогнала за арестуване на руския хакер Евгений Богачев, предаде Ройтрс. Това е най-голямата награда, обещавана някога в разследване на киберпрестъпление.

Наградата за главата на руския хакер Евгений Богачев е най-голямата за подобно разследване в историята на ФБР

Наградата за главата на руския хакер Евгений Богачев е най-голямата за подобно разследване в историята на ФБР

Специалните служби обвиняват Богачев в създаване на престъпна група, която е откраднала 100 млн. долара от компании и частни лица. С групата се свързва престъпната мрежа GameOver Zeus, която е поразила стотици хиляди компютри по целия свят. Твърди се, че Богачев е създател и администратор на мрежата.

GameOver Zeus (GOZ) представлява ботнет – мрежа от заразени компютри, с помощта на която престъпниците крадат лични данни от жертвите. GOZ е инфектирала компютрите на потребителите с помощта на троянеца Cryptolocker, който блокира достъпа до файлове, а на екрана се появява съобщение с искане за плащане на откуп в рамките на 72 часа.

В противен случай хакерите заплашват, че ще оставят файловете блокирани завинаги. По правило, плащането на откупа става чрез криптовалута биткойн (bitcoin). „GameOver Zeus е най-сложният ботнет, който ФБР и неговите съюзници някога са се опитвали да неутрализират”, признават от спецслужбата.

По-рано в хода на съвместна операция на ФБР и службите на Украйна, Канада, Франция, Люксембург, Холандия и Великобритания беше обезвреден троянецът Cryptolocker, а ботнетът GOZ – силно повреден. Заключителният етап от борбата с престъпната група трябва да стане залавянето на Евгений Богачев.

Предполага се, че той е 30-годишен и се представя с псевдоними Lucky12345 и slavik. Спецслужбите на САЩ се надяват на съдействие от Русия в залавянето на хакера, който е сред 10-те най-издирвани кибер престъпници в света. Между двене страни обаче няма договор за екстрадиция, а Москва принципно е против съденето на нейни граждани в чужбина.

Коментар