Китай отряза външните ИТ доставчици

Все по-малко чуждестранни компании ще могат да доставят ИТ на китайското правителство

Все по-малко чуждестранни компании ще могат да доставят ИТ на китайското правителство

Правителството на Китай нанесе удар по чуждестранния ИТ бизнес, като реши да използва само продуктите на местни компании за нуждите на държавните структури. Най-засегнати от новите рестриктивни мерки са американските доставчици Cisco, Apple и McAfee, предаде Ройтерс.

В новия списък на доставчиците, изготвян от Централния правителствен център за държавни покупки, не фигурират редица водещи чуждестранни производители. Така например, в списъка липсва компанията за мрежово оборудване Cisco Systems, която от 2012 г. доставя на Китай над 60 различни продукта.

От списъка са отпаднали също компании като Apple, разработчикът на антивируси McAfee (част от Intel) и доставчикът на сървърен софтуер Citrix Systems. Като цяло, списъкът с чуждестранни доставчици е редуциран с една трета, като в същото време броят на продуктите, купувани по поръчка от правителството, се е увеличил от 2000 до близо 5000 в последните две годин.

Ръстът в доставяните за правителството продукти се покрива от местните производители, които успешно заменят своите западни конкуренти. Причините за подобна промяна са няколко, вкл. по-ниските цени и удължената гаранция, която предлагат китайските производители.

Стъпките към ограничаване на външните ИТ доставки се предприемат от китайските власти в момент, когато излизат наяве все повече факти за мащабен кибер-шпионаж от страна на западните специални служби срещу политици и корпорации в целия свят. Случаят със Сноудън стана повод за сериозно безпокойство, особено за висшето ръководство, споделя пред Ройтерс представител на Пекинския университет за международен бизнес и икономика.

Cisco, от своя страна, припомня своята по-ранна позиция, че геополитическите опасения влияят негативно на бизнеса на компанията в редица развиващи се страни. Експертите пък виждат в новия рестриктивен списък стремеж на китайското правителство да увеличи дела на местните ИКТ производители и, че разкритията на Едуард Сноудън са само претекст за въвеждане на ограничения.

Коментари по темата: „Китай отряза външните ИТ доставчици”

добавете коментар...

  1. :o)

    Е от една новина за хардуер видяхте новия световен господар 🙂
    Айде дишайте по-споко…

    На ниво глобална политика няма как да няма борба за власт и пазари.
    Тук става дума за нещо друго – Китай постоянно афишира мерки за борба с хАмериканците,
    но достойно приема да произвежда целия им хардуер 🙂
    В същото време оризовите инжЕнери не са измислили нищо, което да става.
    Затова тези мерки малко по комунистически са си нещо като филма “Преброяване на дивите зайци”
    Е това са комунистите – мерките им са показни, за пред народеца който скубят за да живеят те…но реално си въртят пак далаверките и не им пука за нищо, нито за измислената им идеология.

  2. Бај танас на кђшето

    А бе ние колкото и да си коментираме той керванът си върви и без нас, В Китай мисля има понe малко морал останал, което си е някакъв плюс. все пак, но от друга гледна точка са всеядни. Не съm чувал от америка да внасят американски мартеници… иначе какво като си лая

  3. dedov

    Много хора наистина не осъзнават, че един ден ще си спомнят с умиление за тиранина САЩ, когато тяхното място се заеме от Китай! Китай от десетилетия разрушава местните икономики чрез пълзяща експанзия с евтини стоки, а стотиците натрупани милиарди вече пазаруват бизнеси и компании по цял свят! След натрупването на икономическа мощ неизбежно идва и желанието за всеобхватен контрол и власт – такова, каквото имаме в самия Китай! А Китай разполага с неограничен човешки ресурс, а и не се притеснява да го жертва!

  4. Anonymous

    Няма как да не сме доволни, че напоследък, за сметка на останалия свят, световният тиранин губи позиции във всички области, но… един ден Китай ще се превърне в тиранина…

  5. Saevar

    щом могат нека го правят, ако някой ще следи и знае вси4ко то по добре само китайското правителство да е, 4и4о сам го отрезаха напълно.

Коментар