САЩ прекратиха програма за „чувствителни” патенти

Много заявки за патенти в САЩ са били маркирани като „чувствителни”, тъй като могат да генерират „неблагоприятна публичност”

Много заявки за патенти в САЩ са били маркирани като „чувствителни”, тъй като могат да генерират „неблагоприятна публичност”

Малко известна, но спорна програма, която маркира „чувствителни” заявки за патенти, бе прекратена в Патентното ведомство на САЩ. Програмата е свързана с потенциално докачливи теми като ваксини срещу СПИН и устройства за аборти.

Наречена „Предупредителна система за чувствителни приложения”, програмата стартира през 1994 г. и имаше за цел да уведомява ръководството на агенцията за приложения, които биха могли да генерират „неблагоприятна публичност”.

През януари тази година ведомството започна преглед на програмата, иницииран от разкритията на адвокатска кантора на база документи, получени чрез Закона за свобода на информацията. Документите показват много видове заявки за патенти, които са били маркирани, като например за машина за самоубийство, диагностика на расова база, но в същото време и много смартфони и „пионерски” технологични устройства.

Адвокатите смятат, че програмата цели да помогне на патентната служба да избегне някои конфузни ситуации, но може да доведе до значителни закъснения и откази при издаването на патенти, съобщи Ройтерс.

Нито заявителите на патенти, нито техните адвокати имат право да знаят дали заявки са били маркирани, добавят юристите. От патентната служба посочват, че само 0,04% от всички заявления са били маркирани.

Коментар